Google

Translate blog

tisdag 7 december 2021

Nya rön om aktivitet i den största kometen i solsystemet

 


Kometen C/2014 FN271 (Bernardinelli-Bernstein) har sitt ursprung i Oorts kometmoln. Kometen upptäcktes av astronomerna Pedro Bernardinelli och Gary Bernstein genom deras studier av bilder från Dark Energy Survey under oktober 2014 då kometen befann sig 29 AU (4,3 miljarder km) från solen. Ett avstånd som är det största en komet har upptäckts från. Under 2021 har dess kurs närmat sig solen. Som närmst kommer den Saturnus bana och i januari 2031.

Kometen är den största som vi känner till som kommit ur Oorts kometmoln

Den kommer inte att vara synlig för blotta ögat eftersom den inte kommer in i det inre av solsystemet. Kometen är den största komet som upptäckts i modern tid och en av de mest avlägsna kometerna som upptäcks med koma vilket innebär att is inuti kometen avdunstar och bildar ett skal av damm och ånga runt kometens kärna redan på detta avstånd. Vanligast sker inte detta förrän en komet närmar sig solen.

I en ny studie gjord av astronomer vid University of Maryland visas att kometen var aktiv långt innan man tidigare trott den skulle kunna bli detta vilket innebär att isen i den avdunstade och skapade ett skal av damm och ånga som kallas koma lång innan den närmade sig solen. Som komet är den och utan jämförelse. 100 -200 km i diameter och cirka 1000 gånger mer massiv än en typisk komet.

Aktiviteten som bevisligen finns där kommer att hjälpa astronomer att avgöra vad den består av och ge insikt i förhållandena vid bildandet av vårt solsystem. Studien publicerades i The Planetary Science Magazine den 29 november 2021.

Bild från vikipedia på kometen C/2014 FN271 ( Bernardinelli-Bernstein)