Google

Translate blog

onsdag 27 augusti 2008

Ingen eller inget är intelligentare än dess skapare.


Peder Galles skrev en skrift under medeltidens sista skälvande tid 1527 där han gav svar på 12 frågor. Visserligen blev de aldrig så uppmärksammade, då de kom under den tid då Luthers skrifter blev allmänt erkända i Sverige, och Galles tillhörde den gamla katolska kyrkan i Sverige vars tid nu snart skulle vara slut.

De tolv frågornas svar blev omedelbart förnekade av Olaus Petri. Samtalet dem emellan var påbjudit av Vasa och reformisterna som ville ha svar på tal på frågor av religiös natur mellan katoliker och protestantisk teologi.

Det var två inriktningar som möttes två oförenliga ståndpunkter. Gammalkristendomen som Galles ansåg var den enda rätta o Petris reformistiska tro grundade Luthers dogmer som denne ansåg var den riktiga och ursprungliga kristendomen.

Det var frågor om påven och kyrkan, de goda gärningarna, klosterlivet, skärselden och helgonen. Båda drabanterna var mycket bibelsprängda.

Galle ansåg att vad kyrkofäder har skrivit och påvar förkunnat från Petri dagar och konsiliet beslutat det var den äkta kristna tron och att ändra på detta var riskabelt för saligheten.

Det som genom fromma händer byggts genom århundradena i katolska kyrkan av ceremonier, andakt, åkallan och kult fick inte ändras sa Galles. Men tiden var nu en annan och reformatorerna ansåg tvärtom, en förändring skulle ske, en förändring till ursprunget och så skedde i stora delar av Europa och religionskrigen blomstrade.

En gång kommer det att finnas datorer som är minst lika smarta som människor, läser jag.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=817019
Minst är fel ord, högst så intelligenta som den som programmerat datorn är det logiska. Superintelligenta programmerare kan få superintelligenta datorer. Men datorn kan aldrig bli intelligentare än den som programmerat den.