Google

Translate blog

torsdag 4 februari 2021

Planet upptäckt i en annan galax.

 


Den första upptäckten av en exoplanet skedde 1992 därefter har astronomer hittat tusentals fler. Det uppskattas att det i Vintergatan finns ca 40 miljarder världar. Då det finns gränslöst många galaxer är antalet planeter än mer gränslöst.

Men att finna planeter vid en stjärna i en galax utanför Vintergatan är betydligt svårare än en planet runt en stjärna i vår galax. Men nu har  Rosanne Di Stefano vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics tillsammans med flera kollegor sagt att de har hittat en planet runt en stjärna i M51 Whirlpool Galaxy cirka 23 miljoner ljusår från jorden i riktning mot stjärnbilden Stora björn (eller som jag kallar den Stora Karlavagnen).

Nu när den första planeten i en annan galax har hittats säger Di Stefano och co att fler sannolikt kommer att hittas

Denna främmande värld har fått beteckningen M51-ULS-1b och är förmodligen något mindre än Saturnus och kretsar kring ett binärt system (dubbelstjärnsystem)

 

På ett avstånd av kanske tio gånger jordens avstånd från solen finns planeten där vid sin sol. Observationen var möjlig på grund av en speciell uppsättning villkor. Planetens cirklande i ett binärt system bestående av en neutronstjärna (eller svart hå osäkert vad det är)  som ses sluka en massiv närliggande stjärna i en enorm takt vilket gav möjlighet att uppmärksamma planeten. Detta då stjärnan som slukas släpper ut enorma mängder energi vilket gör detta system till en av ljusaste källorna av röntgenstrålar i hela Whirlpool Galaxy. Faktum är att dess röntgenluminositet är ungefär en miljon gånger starkare än solens hela produktion vid alla våglängder.

En spännande upptäckt (min anm.) men tanken svindlar på alla de möjliga oräkneliga världar som kan finnas i universum. Ett gränslöst universum där allt kan och troligen finns.

Bild från vikimedia på stjärnbilden Stora björn eller som jag kallar den Stora karlavagnen. Det är i riktning mot denna stjärnbild galaxen som omtalas ovan finns.