Google

Translate blog

måndag 17 juni 2019

Sökning efter en tung saknad Higginspartikel på gång.


De flesta känner till  Higgsbosonen (Higgs partikel). Partikeln vilken förutsades existera av Peter Higgs (nobelpristagare 2013). Higgs partikel ingår i partikelfysikens standardmodell Och till slut hittades i partikelacceleratorns sökande i Bern.
  

Vid ett seminarium vid CERN i början av juli 2012 tillkännagav talespersonen Fabiola Gianotti att man sannolikt upptäckt Higgs partikel.


Denna partikel är en bit av ett fält som genomsyrar allt i rumtiden; den interagerar med många partiklar, som elektroner och kvarkar och ger dessa partiklar massa därav smeknamnet Guds partikel.


Men den Higgspartikel som hittades 2012 var förvånansvärt lätt. Enligt uppskattningar borde den ha varit mycket tyngre. Detta öppnar därför upp en intressant fråga: Var detta det enda storleksslaget av en  Higgsbosonen? Finns det fler som flyter runt däruteute och gör sina egna saker? Finns större storlekar (kanske mindre med min anm,) undrar ett team av forskare vid Cern där partikelacceleratorn som upptäckte Higgsbosonen finns.


Om den tunga Higgspartikeln existerar behöver vi konfigurera om vår förståelse av Standardmodellen för partikelfysik med att det finns mycket mer att för oss att upptäcka.



Och inom komplexa interaktioner kan det vara en ledtråd till att vi kan förstå mer om den spöklika neutrinopartikeln som vi ser som den mest vanliga i universum men utan elektrisk laddning.


För mer om detta ämne fälj medföljande länkar i inlägget.


Bilden är på Peter Higgs nobelpristagaren forskaren som var pionjär inom forskningen om partikeln vilken fått hans namn.