Google

Translate blog

fredag 16 december 2022

Gammablixten som tvingade fram ytterligare en modell för dessa fenomen

 


Citat från vikipedia; En gammablixt, (GRB av engelskans gamma-ray burst) är ett kort men oerhört kraftfullt utbrott av gammastrålning i  universum. Blixtarna identifieras med beteckningen GRB plus upptäcktsdatum (år månad dag) och ibland en bokstav. Utbrotten klassificeras i korta blixtar (som varar upp till två sekunder) och långa blixtar (som kan vara upp till 100 sekunder).” slut citat.

Kosmos mysterier är långt ifrån lösta och med varje ny observation kommer en chans att fördjupa eller öka vår förståelse av universum. Men även nya frågor.

7 december-numret av tidskriften Nature rapporterar ett internationellt team av astrofysiker upptäckten av en unik gammablixt (GRB) som ställer rådande teorier på huvudet om hur dessa våldsamma kosmiska explosioner bildas. Denna udda GRB ledde till att teamet arbetade fram en ny modell, eller källa för vissa typer av GRB.

GRB innebär stjärnors död eller kollisioner av stjärnrester. Observerade GRB placeras vanligtvis in i två kategorier: kort- eller långvariga GRB: er (se ovan). Långa GRB härstammar från massiva stjärnors död och är vanligtvis förknippade med ljusstarka optiska fenomen så kallade supernovor. Korta GRB har en varaktighet på mindre än två sekunder och härstammar från kollisioner mellan två neutronstjärnor eller en neutronstjärna och ett svart hål. De och är vanligtvis förknippade med svaga optiska sken och kallas kilonovor.

I årtionden katalogiserades GRB snyggt och förståeligt i dessa två kategorier.

Men den 11 december 2021 utlöste en GRB flera gammastrålningsdetektorer i rymden, inklusive NASA: s Fermi Gamma-ray Telescope och Neil Gehrels Swift Observatory. Händelsen hade en varaktighet av nästan 70 sekunder och skulle vanligtvis betraktas som en normal lång GRB. Det vill säga tills flera team från USA och Europa utförde uppföljningsobservationer och upptäckte en överraskande signatur.

"Denna GRB bestod av två delar: en 13 sekunder lång hård emission och en 55-sekunders mjukare förlängd emission", säger UNLV-alumn motsvarande författare Bin-Bin Zhang, som för närvarande arbetar vid  Kinas Nanjing University. "Varaktigheten av den 13 sekunder långa hårda emissionen borde helt ha uteslutit att en emission av den  korta GRB-kategorin sedan uppkom.

Med andra ord, istället för att visa en mycket ljusstark supernova som förväntat, överensstämde observationen med en kilonova som mer typiskt förknippas med en kort GRB. 

Kan slumpen vara inblandad (min anm.) Så att en supernova skedde samtidigt som det i närområdet skedde en kollision mellan en neutronstjärna och ett svart hål eller två neutronstjärnor?

"En ovan märklig GRB var den första i sitt slag som någonsin upptäckts", säger UNLV:s astrofysikprofessor Bing Zhang, medförfattare till Nature. "Denna upptäckt utmanade inte bara vår förståelse av GRB - ursprung, den krävde också att vi övervägde en ny modell för hur vissa GRB bildas."

Forskargruppen tror att denna unika GRB, känd som GRB 211211A, sannolikt bildades genom kollisionen mellan en neutronstjärna och en vit dvärgatjärna något som kallas en WD-NS-sammanslagning.

Vita dvärgar är i jordstora objekt som bildas då stjärnor med låg massa gjort slut på sitt bränsle. Neutronstjärnor bildas när mer massiva stjärnor, de med en massa på mellan cirka åtta och 20 solar klingat av. När ännu större stjärnor avklingar bildar de svarta hål direkt.

Massiva stjärnor med låg densitet gör långvariga GRB medan stjärnor med hög densitet, inklusive neutronstjärnor, ger kortvariga GRB.

Enligt UNLV: s Zhang har vita dvärgar mellanliggande densitet vilket gör dem till ett idealiskt ursprung för den typ av GRB som upptäcktes 2021 eftersom den visar en mellanliggande lång varaktighet utan att involvera en massiv stjärna.

"Trots det relativt stora antalet GRB som observeras varje år, pressade den unika signaturen för GRB 211211A vårt nuvarande kategorisystem och krävde ett nytt sätt att tänka", säger Zhang. "Efter noggrann granskning var det enda fusionsscenariot som var vettigt som förklaring att det var en sammanslagning mellan en vit dvärgstjärna och en neutronstjärna."

Kan det finnas än mer förklaringar till utbrott av gammablixtrar? Mitt tips är att det är trolighet (min anm.). Det går att spekulera i ett flertal andra anledningar till dessa utbrott i form av sammanslagningar av många olika slag och fördubblade slag i kanske obegränsad mängd. Säkert kommer en del av dessa även att upptäckas i framtiden. Ovan i inlägget gav jag en trolig förklaring.

Bild vikipedia på en gammablixt detta fall Gammablixten GRB990123.