Google

Translate blog

lördag 6 april 2019

Vad som kan ha hänt före BigBang


Vad fanns innan vårt universum kom till? Vissa teorier tyder på att det före Big Bang funnits ett tidigare universum vilket efter en lång expansion dragits ihop igen till en punkt. En punkt i ett ingenting som sedan vid en kritisk tidpunkt utanför tid och rum och plötsligt uppstod BigBang. BigBang kan ha varit en sedan evighet återupprepad händelsekedja. Teorin kallas Big Bounce. Men ska vi se det krasst finns inget som bevisar detta.



Nu har ett team av forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) angett en metod som kan användas för att förfalska inflationen (den expansion som gick igång vid BigBang åt alla riktningar och fortfarande ökar i hastighet i det universum där vi finns). Man kan se det som en ballong som blåses upp i alla riktningar allt snabbare. Detta är den mest troliga teorin i dag.


 Inflationen är teorin som talar om en tid omedelbart efter Big Bang. Den beskriver ett universum som dramatiskt expanderat i storlek under en flyktig bråkdel av en sekund efter smällen. Inflationsteorin löser några viktiga mysterier om struktur och utveckling av vårt universum i den teori vi använder i dag.


 Ett forskarlag lett av Cfa's Xingang Chen tillsammans med Loeb och Zhong-Zhi Xianyu på fysikinstitutionen på Harvarduniversitetet har tillämpat en ny idé som kan användas för att förfalska inflationsteorin (den finns i olika uppslag) experimentellt.


I ett försök att hitta vissa kännetecken som kan separera inflationen från andra teorier började laget med att identifiera och definiera egenskapen av de olika teorierna – utvecklingen av och storleken på det primära universum säger Xianyu.


Exempelvis, under inflation växer storleken på universum exponentiellt. I vissa alternativa teorier går det mycket långsamt medan det i andra går mycket snabbt. Det finns även teorier där den går olika snabbt beroende på tid eller riktning. Men den förhärskande teorin är att det gick (och går fortfarande) snabbt åt alla håll vid BigBang och att denna expansion ökar hela tiden än i dag. 

Detta har visats utifrån rödförskjutningen.

Men forskare anser att en teori måste kunna förfalskas för att kunna diskuteras annars är det ingen teori utan ej diskussionsmöjlig innebärande att vad man än säger blir svaret detsamma. Vi kan inte bevisa BigBang och dess effekt därför är det är en ej bevisbar teori. Men enligt mig troligen svår att förfalska utan att ta till religion.