Google

Translate blog

tisdag 6 juli 2021

Teorin om mörk energi och mörk materia är inte nog, något som benämns fantomenergi diskuteras nu.

 


Vad  sker i universum och vad är det?  Det är en fråga som forskare strävat efter att besvara i hundratals år. Från Einstein som konstruerade den allmänna relativitetsteorin till teorin om mörk materia och mörk energi. Men när vår kunskap ökar kämpar dessa nya  förklaringar alltmer för att passa in i vad vi observerar. Något det ofta inte gör. Nu försöker forskare arbeta fram nya idéer för att förklara vad de ser. Det diskuteras utefter "mörk strålning" och "fantomenergi".

När vi observerar och studerar universum omkring oss med hjälp av allt mer exakta instrument och sofistikerade databehandlingssystem har resultaten alltid visat sig bli  oväntade. Det kanske mest kända av är den gradvisa insikten att allt vi kan se i universum – varje dammoln, asteroidfält, planet, stjärna, nebulosa och galaxkluster – helt enkelt inte har tillräcklig massa för att säkerställa varför universum beter sig på det sätt som det tydligt gör – åtminstone enligt kosmologins standardmodell, grundad i Einsteins teori om den allmänna relativitsteorin.

 

En möjlig lösning  föreslogs redan i början av 1930-talet med teorin om mörk materia Men det handlar inte bara om mörk materia. Även det som 1929 upptäcktes av Edwin Hubble att universum verkade expandera och de flesta galaxer rörde sig bort från oss och de som var längst bort gjorde det snabbast skapade problem. När det gällde vad som orsakade denna expansion valde astronomer så småningom idén om mörk energi som en lösning.

 Men mörk materia och mörk energi verkar nu otillräckliga för att hålla kosmologins standardmodell perfekt synkroniserad med hur det faktiska universum observeras fungera med nya mer exakta instrument. Kosmologer talar alltmer om mörk strålning och en specifik form av mörk energi som de kallar fantomenergi. Det talas också om "mörk" eller "modifierad" gravitation, ett något mer drastiskt tillvägagångssätt som tyder på att vi helt enkelt inte helt förstår universums grundläggande natur och att gravitationen – särskilt i enorma kosmologiska skalor – faktiskt inte följer de regler som fastställs i Einsteins teori om allmän relativitet. Det som behövs är naturligtvis bevis. För närvarande är universums expansionshastighet det enda betydande, om än indirekta, tecknet på mörk energi och något mystiskt benämnt fantomenergi.

Jag påstår åter det finns ingen mörk energi eller mörk materia allt är ett slag av vanlig energi och materia kanske inte materia alls är inblandat utan enbart energi. Lösningen på problemet anser jag finns i gravitation. Energi inklusive gravitationskrafter vi inte förstår ligger bakom det vi upplever som saknad materia och universums expansion (min anm.)Utöver det anser jag att allt kan förklaras och är uppbyggt av strängar. Strängteorin är som jag ser det förklaringen på universums händelser och uppbyggnad. https://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%A4ngteori    Kanske man ska tillägga också att problemen kan ha med de exaktare instrument som nu används. De kanske är för exakta och visar resultat som inte finns i verkligheten utan har med instrumentens egen uppbyggnad och är något i dessa som visas kanske dess uppbyggnad på en nivå som kan ses som mätning av dess stränguppbyggnads rörelser.

Bild från flickr.com