Google

Translate blog

tisdag 16 februari 2021

Upptäckt planet HD 183579b (eller TOI-1055b) ca tre och en halv gånger större och nästan 20 gånger mer massiv än jorden

 


Genom att analysera data om radiell hastighet i äldre arkiv har astronomer upptäckt en utomjordisk värld en het Neptunuslik planet. Den nyfunna exoplaneten har fått beteckningen HD 183579b (eller TOI-1055b) och är ungefär tre och en halv gånger större och nästan 20 gånger mer massiv än jorden.

Fyndet beskrivs i en artikel som publicerades den 28 januari på arXiv. Fastän tusentals nya exoplaneter har hittats med transitmetoden (där man söker efter skuggan av en planet då den passerar framför sin stjärna) har denna teknik en stor svaghet ett planetliknande objekt kan orsakas av åtskilliga falska positiva utslag. Ex smuts på linsen, en passerande asteroid, gas en solfläck av större mörkare slag mm.

 Därför utför astronomer också mätningar i radialhastighet (RV) (detta är lite svårare att förklara kortfattat så följ ovan länk för att förstå mer)   för att bekräfta om det är en planet som upptäckts. Med detta i åtanke har ett team av forskare som leds av Skyler Palatnick vid University of Pennsylvania i Philadelphia analyserat arkiv med RV undersökningar från de senaste två decennierna av rapporter från norra och södra himlen.

De har nu bekräftat planetstatus för en av de misstänkta kandidaterna. Det är ett objekt som först upptäcktes av NASA: s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) och då fick beteckningen TOI-1055b. Men nu även kallas HD 183579b . Denna planet visar sig ha en radie på ca 3,55 jordradier och är ungefär 19,7 gånger mer massiv än Jorden. Den kretsar kring sin sol på 17,47 dagar på ett avstånd av cirka 0,13 AU från den. 1AU är som jag tidigare beskrivit avståndet mellan solen och Jorden,

Planetens temperatur uppskattades till 500 C. Allt som allt gjorde parametrarna för HD 183579b att forskarna klassificerar planeten som en så kallad "het Neptunus". Stjärnan den kretsar runt är HD 183579  sol av spektraltyp G2V. n

Denna sol är cirka tre procent mer massiv än solen vi lever under och har en radie på cirka 0,985 sol radier (jämfört med vår sol). Denna sol (stjärna) är ca 2,6 miljarder år gammal (vår sol är 2 miljarder år äldre) och har en effektiv temperatur på 5500C (vår sol är ca 5700C) och har  en metallicitet på en nivå av ca  0,023 vår sols är 0,0122 (halt av metall).

 Planetsystemet ligger cirka 186 ljusår bort på södra stjärnhimlen i riktning mot stjärnbilden Kikaren.

Med tanke på dess ringa storlek och utmärkta observerbarhet är hd183579b bland de mest tillgängliga små transitplaneter för framtida möjliga atmosfäriska undersökningar. Detta skulle kunna göras av rymdobservatoriet James Webb Space Telescope (JWST). "Vårt arbete belyser att ansträngningarna i att bekräfta och även exakt mäta massorna av nya planetkandidater som inte alltid behöver förvärvas genom nya observationer i vissa fall kan dessa göras genom analyser av befintliga uppgifter”, säger forskarna.

Säkert sant (min anm.) mycket data samlas in hela tiden men analys av detta tar tid så mycket av detta ligger och väntar  i många år.

En illustration på den upptäckta planeten från http://www.111yg.com/chanye/yike-321532.html