Google

Translate blog

torsdag 1 augusti 2024

Medicinberoende rymdfarare kan få problem om dess medicins bäst före datum på denna tar slut.

 


Mediciner som används av astronauter på den internationella rymdstationen har inte alltid tillräckligt bra hållbarhet för en tre år lång resa till Mars.

En ny studie ledd av Duke University School of Medicine avslöjar att mer än hälften av de mediciner som kan behövas såsom smärtstillande medel, antibiotika, allergimediciner och sömnmedel, skulle gå ut som bästa datum för användning  innan ett Mars-uppdrag avslutats och astronauterna återvänt till jorden.

Astronauter kan komma att då få förlita sig på ineffektiva eller till och med skadliga läkemedel, enligt studien som publicerades den 23 juli 2024 i npj Microgravity, en tidskrift i Nature.

"Det betyder inte nödvändigtvis att medicinerna inte kommer att fungera, men på samma sätt som du inte bör ta utgångna mediciner som du har liggande hemma, måste rymdutforskningsbyråer planera för att utgångna mediciner är mindre effektiva", beskriver senior studieförfattare Daniel Buckland, MD, PhD, biträdande professor vid avdelningen för akutmedicin vid Duke University School of Medicine och forskare inom flyg- och rymdmedicin.

"De som är ansvariga för hälsan hos besättningar på rymdfärder kommer att behöva hitta sätt att förlänga utgången av mediciner för att slutföra ett Mars-uppdrag som varar i tre år, välja mediciner med längre hållbarhet eller acceptera den förhöjda risken som är förknippad med att administrera utgångna mediciner", beskriver Diaz i studiens slutsats.

Efter utgångsdatumet kan mediciner förlora sin styrka lite (eller mycket). Läkemedelsföretag försäkrar endast ett läkemedels effektivitet fram till utgångsdatumet på förpackningen.

Att öka mängden mediciner som tas ombord kan också bidra till att kompensera får sänkt effekt av utgångna läkemedel, beskriver författarna.

Jag undrar om en undersökning gjorts om det går att förlänga hållbarheten om man förvarar medicin i vakuum, tyngdlöshet och kyla? I annat fall får man på eget ansvar följa med ut på rymdresor och enbart personer som vid utskjutet är vid god hälsa får följa med. Men risken att någon blir sjuk under färden kan aldrig uteslutas.

Bild https://medschool.duke.edu/  Exempel på generiska läkemedel med en hållbarhet som är för kort för resor i rymden. (Foto av Eamon Queeney.)