Google

Translate blog

torsdag 9 januari 2020

Ny Marsbil testas och ska rulla på Mars under 2021


Mars 2020 är namnet på ett rymduppdrag som består i att en robot ska landsättas på Mars. Uppdraget ingår i NASA:s Mars Exploration Program. Uppskjutningen beräknas ske under 2020.


Roboten är avsedd att undersöka en astrobiologiskt relevant gammal miljö på Mars och dennas geologiska processer och historia, inklusive bedömningen av om det funnits tidigare liv på Mars och bevarande av biosignaturer inom tillgängligt geologiskt material.



Mars 2020 rover har gjort sin första provkörning vilket är en betydande milstolpe i förberedelserna för färden.


I en ny video från NASA: s Jet Propulsion Laboratory (JPL) visas Rover rullande framåt och bakåt  och vridande  runt i en cirkel för första gången vilket skedde i december 2019.



NASA-ingenjörer testade Rovers körförmåga i mer än tio timmar enligt ett uttalande från rymdorganisationen. Se  film på dess testkörning



Mars 2020 Rover är planerad att skjutas upp i juli eller augusti 2020. Landningen på Mars sker då under februari 2021 därefter kommer den att börja sitt sökande efter tecken på beboeliga miljöer och bevis på tidigare mikrobiellt liv. 


Rover kommer också att samla in prover och studera Mars klimat och geologi. Mars 2020 rover är utrustad med högupplöst, wide-fält-of-view färgkameror och navigationskameror plus en extra dator "hjärna" för bearbetning av bilder och kartkonstruktion inklusive automatisk navigeringsprogramvara.


 Dessa funktioner sammantaget gör det möjligt för Rover att köra i genomsnitt 200 meter per Marsdag och ta eget beslut om var den ska köra utan påverkan från Jorden vilket dess föregångare av rymdbilar hela tiden fick genom fjärrstyrning. 


Bild en illustration från vikipedia på hur marsbilen som det handlar om ovan kan se ut under arbete på Mars när den kommer dit under 2021.