Google

Translate blog

söndag 5 november 2023

Den variabla stjärnan RZ Piscium har en störd fragmentskiva

 


RZ Piscium är en variabel stjärna (en stjärna som varierar i ljusstyrka) av UX-typ Orionis som ligger cirka 600 ljusår bort i stjärnbilden Fiskarna, uppskattningsvis mellan 30 och 50 miljoner år gammal. Stjärnan är känd för att uppvisa skarpa oregelbundna optiska dippar under de senaste fem decennierna, vilket tyder på närvaron av en betydande gasmassa och stoft som i dess närområde. 

Tidigare observationer har visat att RZ Piscium har  en cirkumstellär fragmentskiva och följs av en röd dvärgstjärna (med en massa på cirka 0,12 solmassor) med en beräknad separation (avståndet mellan objekten) på 22 AE (1 AE är avståndet solen-jorden). Skivan kretsar kring RZ Piscium men sekundärstjärnan (den röda dvärgstjärnan) har troligen en betydande inverkan på själva skivan, såsom att avkorta skivans ytterkant och kraftigt röra om i materian i skivan

Ett team av astronomer under ledning av Kate Su vid Steward Observatory i Tucson, Arizona bestämde sig för att ta en närmare titt på fragmentskivan runt RZ Piscium, i hopp om att kasta mer ljus över dess innehåll och egenskaper. De analyserade fleråriga övervakningsdata från Spitzerteleskopet  och WISE för att undersöka främst den kort- (veckovis) och långsiktiga (månadsvis till årliga) infraröda variabiliteten hos skivan. 

Vi visar i studien fleråriga infraröda övervakningsdata från Spitzer och WISE för att spåra aktiviteterna för produktion / förstörelse av inre skräp i RZ Psc. Millimeterobservationer tillsammans med SED-modellering [spektral energifördelning] ger en bra bedömning av de övergripande skivegenskaperna, förklarade forskarna.

Studien visade att RZ Piscium har en mycket störd skiva nära kanten med en inre radie på 0,1 AE och en yttre radie på 12 AE. Skivan har en uppskattad stoftmassa mellan 0,0064 och 0,04 jordmassor och kolmonoxidmassa på mindre än 0,00001 jordmassor, vilket ger ett mycket lågt förhållande mellan gas och stoft.

Därför tyder resultaten på att RZ Piscium har en gasfattig fragmentskiva och har utvecklats ur det gasrika protoplanetära skivstadiet. Observationerna avslöjade också att skräputsläppet i skivan varierar från vecka till vecka, och den längsta perioden utan en stor gradförändring är cirka två veckor. Upptäckten beskrevs i en artikel som publicerades den 18 oktober på pre-print-servern arXiv.

Bild vikipedia Stoft och partiklar som kretsar kring en stjärna (konstnärs tolkning).