Google

Translate blog

fredag 5 april 2019

Virus aktiveras vid rymdfärder


Forskare har överraskande upptäckt att herpesvirus aktiverades i mer än hälften av besättningen ombord på rymdfärjan och Internationella rymdstationen (ISS).



"NASA-astronauterna vilka under veckor eller månader är i rymden utsatta för låg gravitation, kosmisk strålning och extrema G-krafterna vid start och återinträde till Jorden har vilande virus som aktiveras vid dessa förhållanden", säger senior författare Dr. Satish K. Mehta från KBR Wyle på Johnson Space Center.


"Den här fysiska utmaningen samverkar med stressfaktorer social separering och förändrad sömncykel." "Detta blir ökning av utsöndring av stresshormoner som kortisol och adrenalin. Hormoner kända för att undertrycka immunsystemet. 


I enlighet med detta finner vi att astronauters immunceller - särskilt de som normalt undertrycker och eliminerar virus blir mindre effektiva under en rymdvistelse och upp till två månader efter att de landat på Jorden igen.


"I en undersökning har det visat sig att 47 av 89 (53%) astronauter på korta rymdfärdsflygningar och 14 av 23 (61%) på längre ISS-uppdrag har  aktiva virus i saliv- eller urinprover", rapporterade Mehta.



"Dessa frekvenser - liksom kvantiteten av virus är betydligt större i kvantitet som i aktivitet under och efter en rymdfärd mot de var innan färden. (obs flertalet människor har vilande virus inom sig detta sagt så ingen tror att just astronauter är stora virusbärare)


Undersökningar som dessa visar att det bör forskas mer om hur man kan ge lugnare färder upp och ner liksom lugnare miljö däruppe.


Bild på ISS den internationella space stationen.