Google

Translate blog

måndag 13 april 2020

Strålningen i yttre rymden problemfylld för framtida marsresenärer.


  En tur och retur från jorden till Mars inklusive den tid besättningen tillbringar på den röda planeten (innan det byggs säkra bosättningar på Mars och rymdfarkosten blir säkrare min anm.), skulle innebära att en mänsklig besättning får tillbringa månader eller år i rymden. 


Det blir isolering och bland annat psykiskt svårt. Men utöver det även strålskador på besättningen med den slags farkoster som vi har tillgång till i dag.



Människan har utvecklats under den skyddande filt som är jordens atmosfär och magnetosfär innebär vilket gör oss skyddslösa utanför denna.  Våra kroppar är inte som de robotar vi skjuter ut i de avlägsna delarna av solsystemet. Vi är gjorda av organiskt material som måste skyddas från skadlig strålning. En strålning av energi som kan skada våra celler och vårt DNA snabbare än vår kropp kan reparera skadan. Dessa skadliga vågor är en del av det elektromagnetiska spektrumet och inkluderar gammastrålar, röntgenstrålar och viss ultraviolett strålning. 


Det är därför människor även på jorden rekommenderas att använda solskyddsmedel och medicinsk personal använder skyddande filtar när patienter ges röntgenundersökningar. 


Rymdfarkoster är inte byggda av material som vatten, betong och bly vanliga material som används som en inneslutning och barriär mot strålning. Tory Bruno, VD för rymdfärdföretaget United Launch Alliance, talade om strålning och de utmaningar det innebär vid en amerikansk Marsresa under en presentation den 28 februari vilken hölls vid Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) i Maryland.


"Vi kommer att behöva nya material som är mycket effektivare på att skydda mot denna strålning ... då ingenting som vi kunde använda i dag är säkert att använda för skicka människor till den röda planeten och tillbaka," sa Bruno.


Ett problem (min anm.) som jag är övertygad om att vi kan lösa. Men problemet med isolering blir kvar liksom muskelförtvining under resan och hur detta ska lösas vet ingen.


Bild Mars från vikipedia.