Google

Translate blog

söndag 4 juli 2021

Troligen finns fler jordliknande planeter därute än vi anat.

 


Vid vissa exoplanetsökningar har troligen hälften av planeterna av jordliknande slag runt andra stjärnor missas. Nya rön från ett team som använder det internationella Gemini-observatoriet och WIYN 3,5-metersteleskopet vid Kitt Peak National Observatory tyder på att världar i jordstorlek kan finnas och förbli oupptäckta i binära stjärnsystem, dolda av bländning från sina moderstjärnor.

Eftersom ungefär hälften av alla stjärnor finns i binära system (dubbelstjärnsystem) innebär det att astronomer kan missa många jordstora livsmöjliga världar. Planeter i jordstorlek kan därför vara mycket vanligare än vad som antagits genom nuvarande fynd.

Astronomer vid NASA Ames Research Center har använt tvillingteleskopen vid det internationella Gemini-observatoriet för NSF:s NOIRLab för att fastställa många solsystem som identifierats av NASA:s TESStelekopets exoplanetsökningar. Många av fynden ingår i dubbelstjärnsystem där planeter kretsar kring en av stjärnorna i paret. Men det är möjligt att där finns planeter som vi inte kan upptäcka på grund av bländning. Vi ser inte skuggan av planeten då den passerar sin sol.

Efter att ha undersökt dessa binära stjärnor har teamet dragit slutsatsen att planeter i jordstorlek i många tvåstjärniga system kan ha undgått upptäckt under transitsökningarna av TESS.

Man kan se det som ett naturligt skydd för insyn (min anm.) civilisationer som kan finnas dolda för fientliga civilisationer därute. Inte en nackdel att finnas i en så dold värld för insyn utifrån. Dock gäller döljandet enbart för vissa instrument och riktningar.

Bild på jorden från vikimedia.