Google

Translate blog

lördag 18 januari 2020

Strängteorin ett steg närmre att bekräftas som sann.


Strängteorin är en beskrivning av materiens allra minsta byggstenar. De fundamentala byggstenarna inom strängteorin är endimensionella vibrerande strängar vilket innebär att de har en rumslig utsträckning till skillnad från tidigare fysikaliska modeller som baserades på punktlika (noll - dimensionella) partiklar. Själv (min anm.) är jag anhängare av strängteorin. 


Genom att använda denna modell av verklighetens uppbyggnad kan fysiker undvika vissa problem som annars uppkommer. Djupare studier utifrån strängteorin  har visat att strängteorin inte bara beskriver strängar utan även andra objekt, både punktlika objekt och objekt med högre dimensionalitet (fler dimensioner än de vi vanligen räknar med som höjd, bredd, djup och tid.


Strängteorin har som mål att lösa ett av de stora problemen inom teoretisk fysik, att förena kvantmekaniken med den allmänna relativitetsteorin. Tänk dig universum översvämmad med hundratals typer av nästan osynliga partiklar och att dessa tillsammans bildade ett nätverk av strängar. 


Det låter konstigt men kan tolkas in i  strängteorin vårt bästa (men ännu ofullständiga) försök till en teori om allt. Dessa bisarra, om än hypotetiska tillstånd av små partiklar kända som Axions  men ej bevisat existerande men troligen existerande enligt teorin likt Higginspartikeln som det tog lång tid att bevisa existensen av. Om så (Jag tror detta min anm.) lever vi i ett stort spindelnätliknande nätverk av strängar vilket  är uppbyggt av små strängar.



Detta obegripligt stora nätverk av strängar kan upptäckas inom en snar framtid (om de finns) med mikroteleskop. Teleskop av detta slag är under uppbyggnad just nu.

Kommer strängteorin att visa sig stämma? Jag tror detta. Men sedan ser jag inte det som omöjligt att även denna teori om verkligheten kommer att visa anomalier   i det paradigm  vi skapar och har vetenskap under och lär ut utifrån  som gör att någon helt annorlunda verklighetsuppfattning ser dagens ljus där denna byggs upp eller byggts upp på ett för oss i dag otänkbart vis. Frågan är om vi någonsin hittar den verklighet som finns, om nu denna finns. Kanske vi bara söker en trygghet i att försöka bygga upp en kontroll av tillvaron så vi kan orientera oss i en verklighet vi kan förstå utifrån våra förutsättningar men aldrig kommer att förstå utifrån vad vi är och hur vi blev till eller varför. 


Bild från vikipedia med följande förklaringstext min tolkning. I strängteorin är de mest fundamentala byggstenarna de som många forskare fortfarande ser som punktpartiklar i själva verket små vibrerande strängar.