Google

Translate blog

torsdag 3 februari 2022

Hubbleteleskopet har upptäckt ett galaxpar med likhet av rymdskeppet i teveserien Star Trek.

 


Bilden visar tre galaxer tagen av Hubbleteleskopet. En galaxhop med beteckningen NGC 7764A. De två galaxerna längst upp till höger på bilden verkar vara i kontakt med varandra. De långa spåren av stjärnor och gas som sträcker ut sig från dem ger intrycket att båda har träffats i hög hastighet och då kastats i oordning av den utseendemässigt bowlingklotformade galaxen längst ner till vänster i bilden.

Vanligen sker interaktioner mellan galaxer under mycket långa tidsperioder (de tar eoner att ske) och galaxer kolliderar sällan rakt på varandra (de dras istället in i varandra genom gravitation). Oftast är det dvärggalaxer som dras in i en större galax) . Det är också oklart om galaxen längst ner till vänster interagerar (integrerat) med de andra två (kan vara en tolkning av våra hjärnor) även om de är så relativt nära varandra att det verkar möjligt att det är så.

Slumpen har fått den kollektiva interaktionen mellan två galaxer längst upp till höger att bilda en form, som ur vårt solsystems perspektiv (och vår hjärnas tolkningsförsök i igenkänning av något vi har kunskap om) att likna rymdskeppet som kallas USS Enterprise från Star Trek.

 

NGC 7764A, finns cirka 425 miljoner ljusår från jorden i riktning mot stjärnbilden Phoenix (fågel Fenix). De tre galaxerna kallas individuellt NGC 7764A1, NGC 7764A2 och NGC 7764A3. Denna ganska slumpartade namngivning är mer meningsfull när vi tänker på att många astronomiska kataloger sammanställdes för över 100 år sedan, långt innan modern teknik gjorde standardisering av vetenskaplig terminologi  enklare.

Därav att det finns flera äldre sammanställningar vilka har skilda beteckningar av samma stjärna eller galax. Det resulterar i skilda namn i olika kataloger vilket är förvirrande. Låt en genomgång av dessa skilda namn av objekt försvinna och bestäm ett namn för samma stjärna och ändra i det till detta i  förteckningar där andra namn används (min anm.)

Bild från NASA.