Rapporter om hur skitigt och snuskigt det är på många sjukhus där patienter ligger och resistenta bakterier frodas gjorde ingen skillnad.
Ansvaret för att se till att sjukvården städar och har resurser till denna självklarhet där sjuka och nyopererade ligger var Socialstyrelsens, kom de själva fram till.
Men inget hände, då de inte anser att detta område är ett de prioriterar. Vi skiter i skiten, kan man se det som att de anser.
Men hur kan en sjukvård fungera om snusket frodas, då snusk är grogrunden för bakterietillväxt, vilket gör att patienter får multiresistenta bakterier och sjukhussjuka och annat elände.
Varje patient som smittas i sjukvården blir en dyr patient. Varför inte försöka få ned kostnaderna för vården genom detta och inte genom personalnedskärningar? Öka städningen istället för att skita i ökningen av vårdkostnader som blir följden av alla patienter som smittas inom vården, troligen smittas i många fall även personalen av skiten, vilket även det är en kostnad.
Om inte städning är en prioritering av högsta slag inom vård o omsorg, då har jag helt missuppfattat detta område. Det är enligt mig första steget för att kunna bedriva sjukvård. Det borde historien lärt oss, tänk på hur många barn som dog under födelsen, för att inte säga mammor förr, när läkarna och barnmorskorna inte tvättade händerna mellan förlossningarna eller läkarna gick från obducering till underlivet av föderskor utan att förstå att de spred bakterier? Innan man begrep sambandet mellan hög dödlighet på avdelningen och läkarnas smutsiga händer efter obduktionerna.
Är vi där igen nu? Det verkar så. Respekten för bakterier och äcklet för snusk verkar inte existera, för att inte säga kunskapen om vad detta kan ställa till med.
Sätt socialstyrelsen i skolbänken igen och lär dessa lekmän skillnaden på smuts och renhet och vad smuts kostar och kan ställa till med, så kanske vi får en ändring av prioriteringarna. Man kan undra hur det ser ut hemma hos de på socialstyrelsen, som anser att städning inte ska prioriteras.