Google

Translate blog

onsdag 5 november 2008

Lunds universitets nye rektor fick vara troende!


Ett helt riktigt och självklart beslut. Det har funnits tider då alla höga befattningar i samhället skulle beträdas med kristna. I dag har motsatsen börjat visa sitt fula tryne.
Som det så riktigt står i bibeln, om du förnekar din tro på mig så ska jag förneka dig på den yttersta dagen. Så stå fast vid din tro. Det gäller alla som kallar sig kristna, du som jag.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159431



Hoffvenius nedtecknade

det cartesianska universums uppbyggnad. Descartes, vilken även kallas Cartesius, var den nya tidens filosof med tankar som ”jag tänker, alltså finns jag” mm. Han hade även en ny bild av hur universum var uppbyggt. Det var detta Hoffvenius försökte visa upp genom att rita och förklara hur detta såg ut.

Descartes är en av våra största filosofer genom tiderna och har påverkat det västerländska tänkandet inom alla områden. Han levde mellan 1596-1650. Jag har tidigare skrivit om honom.

Nu till Hoffvenius förklarande ord som han nedtecknade utifrån Descartes skrift Principia som jag hoppas blir möjligt att förstå.

Här utgås från en oändligt utsträckt materiamassa där det efterhand bildades ett oräkneligt antal virvlar.

I dessa virvlar drivs större partiklar utåt, mot varje virvels periferi, samtidigt som de subtila elementens partiklar tvingas in mot virvelns centrum. Härmed uppstår solarna vilka då omges av en etervirvel. I vissa fall innehåller en sol ihopklumpat material som då drivs upp mot solens yta och där efterhand som fler klumpar drivs upp bildar ett skal på solen och efterhand fördunklar densamma. Solen får därmed inte kraft nog att hålla sig kvar i sin virvel utan drivs efterhand till närmast starkare virvel och blir därmed en satellit till en annan sols virvel.
En sol har härmed fått status som en planet. På detta sätt bildades jorden med flera planeter enligt läran.

En intressant länk som handlar om Descartes finns här.