Google

Translate blog

fredag 22 mars 2024

Detta är Condor Telescope

 


Ett nytt teleskop som fått beteckningen  "Condor Array Telescope" kan öppna upp en ny värld av universum. I fyra nya artiklar, som publicerats i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) (mars 2024)  presenteras de första upptäckterna baserade på observationer av Condorteleskopet.

Projektet är ett samarbete som leds av forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Stony Brook University och American Museum of Natural History (AMNH). Enligt ledande forskare i projektet Kenneth M. Lanzetta, PhD, professor vid institutionen för fysik och astronomi och Stefan Gromoll från Stony Brook, och Michael M. Shara, PhD, intendent vid institutionen för astrofysik vid AMNH, är Condor nu i full drift.

Det nya "arrayteleskopet" använder datorer för att kombinera ljus från flera mindre teleskop till att motsvara ett större teleskop kan upptäcka och studera astronomiska egenskaper som är för ljussvaga för att kunna ses med konventionella teleskop.

Lanzetta och Gromoll började arbetet med Condor 2019 med bidrag från Advanced Technologies and Instrumentation Program of the National Science Foundation. Shara gick med i projektet 2020. 2021 placerade Condor-teamet ut instrumentet på en mycket mörk plats vid Dark Sky New Mexico-observatoriet i det sydvästra hörnet av New Mexico, nära staden Animas.

Projektgruppen består av lärare och studenter från institutionen för fysik och astronomi vid Stony Brook University och institutionen för astrofysik vid American Museum of Natural History och deras samarbetspartners över hela världen.

Bild https://news.stonybrook.edu  Condor Array-teleskopet Upphovsman: Condor Team