Google

Translate blog

torsdag 3 november 2022

Gåtan med meteoriten Lafayette löst

 


1931 identifierades en ovanlig sten som fanns i den geologiska samlingen vid Purdue University i USA. Det var ett orört exempel av en meteorit vars ursprung varit en större sten som slungades ut från ett nedslag på Mars yta för miljontals år sedan med kurs mot Jorden. Ett nedslag från en större meteorit vars vissa delar kastades ut från Mars igen i riktning mot Jorden..

Men hur och när meteoriten som kom att kallas Lafayette - hamnade i Purdues samlingar har varit oklart i mer än 90 år.

Ursprungshistorian rapporterades av den amerikanska meteoritsamlaren Harvey Nininger 1935 och är att en svart student vid Purdue University bevittnade att den landade i en damm där han just då fiskade. Han tog upp den från leran där den föll och donerade den till universitetet.

Tidigare försök att bekräfta detta har varit resultatlösa. Men nu har ett team av vetenskapsmän använt banbrytande analystekniker och arkivforskning för att samla in tillräckligt med bevis för att visa att historien är sann och att händelsen inträffade antingen 1919 eller 1927 och att en av fyra svarta män är den troliga studenten som hittade Lafayette.

Forskare från Storbritannien, USA, Australien och Italien utförde detektivarbetet, som resulterat i en artikel i tidskriften Astrobiology.

För en utförlig redogörelse av hur det spännande detektivarbetet utfördes kan man läsa om genom denna länk

Bild på Lafayette meteoriten från https://www2.jpl.nasa.gov