Google

Translate blog

fredag 6 maj 2022

Koldioxidglaciärer på Mars sydpol

 


Glaciärer av koldioxid rör sig och skapar kilometer tjocka avlagringar över Mars södra polarområde, något som kan ha pågått i mer än 600000 år. Detta beskrivs i en rapport från Planetary Science Institute Research (PSI) av Scientist Isaac Smith.

Koldioxisglaciärer identifierades första gången  2011 på södra polarområdet. Glaciärer som rör sig likt jordens vattenisglaciärer, säger Smith, huvudförfattare till "Carbon Dioxide Ice Glaciers at the South Pole of Mars" som publiceratss i Journal for Geophysical Research - Planets.

"För ungefär 600 000 år sedan började CO2-is bildas vid Mars sydpol. Genom klimatcykler har isen ökat i volym och massa flera gånger om avbruten av perioder av massförlust genom sublimering (gasövergång), säger Smith. – Om isen inte hade flödat neråt en sluttning hade den stannat kvar där den bildats  och den tjockaste isen skulle då i dag varit cirka 45 meter tjock. Men då isen rör sig nedför slänter ner i urgröpningar och raviner mm har den byggts upp till kilometertjocklek.  

"Glaciärerna har tillräckligt med massa för att vid en eventuell sublimering (övergång till gas) fördubbla planetens atmosfärstryck. "Den längsta glaciären är cirka 200 kilometer lång och cirka 40 kilometer bred. Dess aktivitet (rörelse) pågår, men flödeshastigheten toppades förmodligen för cirka 400000 år sedan då deponeringen var som störst. Vi är inne i en långsam period nu då isen minskar i massa (något av den övergår i gasform) och det saktar ner glaciärernas flödeshastighet.

Nyligen utfört arbete delvis utfört vid PSI undersöktes flödeslagarna eller hållfasthetsegenskaperna hos koldioxidis. Det arbetet visade att CO2-is flyter nära 100 gånger snabbare än H2O-is under de förhållanden som råder på Mars från höga sluttningar. Det är därför CO2-isen beter sig som glaciärer när resten av H2O-istäcket vilket även finns ligger mer stilla exempelvis finns ett tunt frostlager på nordpolen (se gårdagens inlägg).

Analys av koldioxidflödena med hjälp av NASAs Ice Sheet and Sea-Level System Model och med stöd från två medförfattare till Smith med arbetet visade att enbart atmosfäriskt nedfall av koldioxid  skulle vara mycket jämnare fördelat och tunnare. Vad glaciärer gör är att flytta isen från höga platser till de nedre bassängerna vilka finns på en lägre latitud”, säger Smith. Om atmosfäriskt nedfall var den enda processen som verkar på isen skulle det mesta funnits på högsta latitud och högsta höjd. Så är det bara inte. Isen rinner nedför i bassänger ungefär som vatten rinner ned i sjöar på jorden.

Ytterligare arbete av Smith och hans team resulterade i flera resultat som är mycket bra analogi till funktioner vi ser på markbundna glaciärer på jorden. Dessa inkluderar topografiska profiler, sprickor och kompressionsryggar som liknar markbundna egenskaper.

Jorden, Mars och Pluto är de enda kropparna i solsystemet som är kända för att ha aktivt flytande is men de är förmodligen inte ensamma i vintergatan.

Bild pxfuel.com på Mars sydpol där man ser ett tunt frostlager koldioxidglaciärer.