Google

Translate blog

fredag 6 augusti 2021

Lever vi i ett av otaliga universum

 


För att förklara CMB:s bakgrundsstrålningen av mikrovågors enhetlighet (vi har beskrivit detta flera gånger och dess konstanta temperatur oberoende av avstånd) är det nödvändigt att acceptera en tidig supersnabb expansion som kallas inflation under det vi med ett gemensamt namn kallar BigBang. Vissa forskare tror att när vårt universum startade som denna inflationsfas var det bara en liten bubbla i ett stort ingenting av möjlig uppblåsning vilken fortsatte och ännu fortsätter som expansion. Bubblan, vårt universum växer.

 I denna teori, kallad "evig inflation", som föreslagits av bland annat Teori-fysiker  Paul Steinhardt, dyker andra bubbeluniversum ständigt upp i andra delar av detta tomrum (media) med hela ensemblen som utgör ett "multiuniversum". Nya bubblor uppstår hela tiden varje bubbla som ett nytt universum.

Dessa bubblor är från början otroligt små. Så små att ingen av dem kan ses med våra bästa mikroskop. Man kan tänka sig dem som frö som plötsligt växer upp från ingenting.

Alla med expansion som mål efter sitt BigBang. Att de skulle krocka är omöjligt då mediet de finns i även det är gränslöst och ökar i omfång hela tiden. Vi, med vårt gränslöst stora universum finns i en bubbla och allt expanderar.


Teorin blir ännu konstigare för det finns ingen anledning till att ta för givet att andra universum ska ha samma fysiklagar som våra – vissa kan ha starkare gravitationslagar eller en annan ljushastighet.

Forskare undersöker även möjligheten att universum inte har någon början eller och att BigBang faktiskt var en enorm studs som smidigt förbinder en tidigare fas av sammandragning med den nuvarande fasen av expansion. Studsen kan vara en engångshändelse eller, när det gäller ett cykliskt universum, kan återkomma med jämna mellanrum åtskilda av expansions- och sammandragningsperioder. Men detta är en annan tanke som dock inte behöver stå i motsats till ovanstående (multiuniversum).

Bild pxfuel.com