Google

Translate blog

torsdag 20 februari 2025

Frågan är om universum beter sig på samma sätt överallt

 


Bild wikimedia som visar sadelform av ett öppet universum

James Adam, astrofysiker vid University of the Western Cape, Kapstaden i Sydafrika och huvudförfattare till en ny artikel ( i Journal of Cosmology and Astroparticle ”PhysicsProbing the Cosmological Principle with weak lensing shear”) beskriver han en del nya kosmologiska observationer tyder på att det i extremt stor skala kan finnas anisotropier – variationer i universums struktur som utmanar antagandet om isotropi(den accepterade teorin att likheten är slående i alla galaxer, temperatur mm).

Dessa anomalier har identifierats med hjälp av skilda metoder och inkluderar motstridiga mätningar av universums expansionshastighet, studier av den kosmiska bakgrundsstrålningen och olika inkonsekvenser i kosmologiska data. Dessa iakttagelser är dock ännu inte slutgiltiga (och helt säkra). För att utesluta mätfel måste mer data samlas in med hjälp av oberoende metoder. Om flera tekniker bekräftar samma anomalier skulle deras existens bli mycket svårare att avfärda.

Den nya studien av Adam och kollegor har i arbetet utvecklat en ny metod för att testa universums isotropi med hjälp av observationer från instrument som Euclid. Ett ESA-rymdteleskop som sköts upp 2023 och som just har börjat producera bilder av kosmos med oöverträffad kraft, precision och upplösning.

– Vi undersökte med en tidigare ej använd metod för att begränsa anisotropi som involverade så kallad svag gravitationslinsning, 

 beskriver Adam. Svag linsning uppstår på grund av att materia mellan oss och en avlägsen galax böjer bakgrundsgalaxens ljus något och ändrar dess skenbara form. Denna specifika typ av förvrängning kan avslöja om anisotropi är rätt tolkning av universum. Faktum är att analysen av svag linsdata gör det möjligt för forskare att dela upp signalen i två komponenter: E-modeskjuvning, som genereras av fördelningen av materia i ett isotropt och homogent universum och B-modeskjuvning, som vanligtvis är mycket svag och inte bör förekomma i stora skalor i ett isotropt universum.

Att bara observera B-moder i stor skala skulle inte vara tillräckligt för att bekräfta anisotropi då dessa signaler är mycket svaga och kan bero på mätfel eller sekundära effekter. Om en anisotropi är verklig skulle den påverka både E-mode och B-mode på ett icke-oberoende sätt, vilket genererar en korrelation mellan de två signalerna. Endast om Euclides insamlade data avslöjar en signifikant korrelation mellan E- och B-moder skulle det tyda på en anisotrop expansion av universum. Enligt den kosmologiska principen är det inte bara så att det inte finns något centrum eller någon privilegierad plats i den kosmiska rymden utan rymden själv har homogena egenskaper överallt, åtminstone i stor skala.

Svag linsning bygger på principen, som beskrivs av den allmänna relativitetsteorin, att gravitationen böjer ljusets väg. Ju större massan hos en himlakropp är desto starkare är förvrängningen av ljuset som passerar nära den. Galaxer och andra objekt som ligger bakom ett massivt gravitationsfält verkar subtilt förvrängda deras form och orienteringar förändras något i ljuset på grund av gravitation. Genom att noggrant analysera dessa förvrängningar i miljarder galaxer kan kartläggningar av Euclid upptäcka, svaga linsningar och även avslöja närvaron och fördelningen av osynlig materia, inklusive mörk materia.