Google

Translate blog

söndag 29 augusti 2021

Kometen Atlas en del av ett besök i retur efter 5000 år som slutade illa.

 




När våra tidiga förfäder koloniserade Nilens floddal för ca 5000 år sedan i civilisationens gryning har gamla legender och nedteckningar gett en antydan av ett besök över skyn av en starkt lysande komet. PÅ den tiden ett omen eller en varning om ofred.

Det var först några århundraden senare händelsen nedtecknades efter att ha följt släktled efter släktled muntligt som en beskrivning av denna händelse. Så konkreta bevis för skeendet finns inte.

 

 Men beskrivning ger intrycket av att kometen delades i två och därefter blev två kometer. Beräkningar om detta är sant kan uttydas från beräkningar vilket till stor del bekräftar att händelsen inträffat och dessa två kometer skulle komma tillbaks. Men det tog ca 5000 år. Första kometen efter händelsen återkom 1844 som lika ljus i skyn som stjärnan Sirius enligt anteckningar från det året. Om ca 5000 år kommer denna troligen tillbaks.

 

Det andra fragmentet, kallat kometen ATLAS, dök upp i början av 2020 och upptäcktes av Hubbleteleskopet. Denna komet fick namnet Atlas. Men dess kurs gick för nära solen och den upplöstes och finns inte mer.

Så vi väntar enbart en komet om 5000 år en av två som en gång som en helhet hälsade på under Egyptiernas civilisationsfas i Nildeltat kanske någon av Faraonernas förfäder såg den och även pyramidbyggarnas. Många såg den det visas genom den muntliga berättelse som generationer framåt fortlevde och efter några århundraden nedtecknades.

(ATLAS) avbildad den 14 mars 2020 bild från vikipedia.