Google

Translate blog

måndag 7 februari 2022

Nu har ytterligare en trojan hittats som följer jorden i dess bana.

 


Trojaner i detta sammanhang innebär asteroider som följer jorden i dess bana. 2010 upptäcktes en första gången, trojanen 2010 TK7.

Ett internationellt team av astronomer under ledning av forskaren Toni Santana-Ros vid universitetet i Alicante och Institutet för kosmologi vid Universitetet i Barcelona (ICCUB) nu bekräftat förekomsten av en andra trojansk asteroid. 2020 XL5. Det är ett decennium av sökande som nu givit detta resultat.

 Resultatet avstudien har publicerats i tidskriften Nature Communications. 2020 XL5 är den andra övergående trojanska asteroiden som följer jordens bana och allt tyder på att den kommer att förbli trojansk – det vill säga den kommer att ligga vid lagrangiska punkten 

 De närmsta fyra tusen åren   kommer den att följa i jordens bana för att därefter troligen att släppa jordens bana (därav begreppet övergående se ovan) och gå in i  en ny okänd kurs.

Dess storlek uppskattas till cirka en kilometer i diameter vilket är  större än den trojanska asteroid som hittills var känd 2010 TK7 vilken är 0,3 kilometer i diameter.

 

Även om trojanska asteroider hade varit kända i årtionden runt andra planeter som i bana runt Venus, Mars, Jupiter, Uranus och Neptunus var det inte förrän 2010 som den första trojanska asteroiden i jordens bana hittades. Troligen finns fler. Det är svårare att finna jordiska trojaner än de som följer andra planer i solsystemet.

För de med fantasi kan trojaner ses som utomjordiska spionsatelliter som följer jorden tyst i sin bana för att lära mer om oss (min anm.). Alternativt kan en fientlig aliens ses ha placerat ut en asteroidtrojan med innehåll av en stor missil av en kraft vi inte kan föreställa oss och som vid behov kan sätta fart mot jorden om de ser oss som störande eller ett hot. Men det är science fiction verkligen är säkert en stenbumling som fångats in av jordens gravitation  men som en gång släpper denna och far vidare.

 

Bild vikipedia som visar en Animering av 2020 XL5:s omloppsbana från 1600 till 2500 - i förhållande till sol och jord   Sol ·   Jord ·   2020 XL5