Google

Translate blog

torsdag 21 september 2023

NASAs farkost Lucy har nu tagit bilder av asteroiden Dinkinesh

 


152830 Dinkinesh är en liten, stenig asteroid under 1 kilometer i diameter och en av asteroiderna i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Lucy är en amerikansk rymdsond i NASA:s Discoveryprogram, utvecklad av Lockheed Martin, som ska studera bland annat flera av Jupiters trojaner (asteroider som följer Jupiter i sin bana). Rymdsonden sköts upp med en Atlas V-raket den 16 oktober 2021.

Den lilla pricken som rör sig mot bakgrunden av stjärnor är den första bilden från NASA: s Lucy på en av huvudbältets asteroiden Dinkinesh.  Den första av 10 asteroider som rymdfarkosten kommer att besöka på sin 12-åriga upptäcktsresa. Lucy tog två bilder av asteroiden den 2 och 5 september 2023. Till vänster blinkar bilden mellan dessa två första bilder av Dinkinesh. Till höger är asteroiden cirklad för att hjälpa ögat se den.

Lucy tog bilderna medan den var 23 miljoner km från asteroiden. Under de kommande två månaderna kommer Lucy att fortsätta mot Dinkinesh till som närmst avstånd från den på 425 km vilket sker den 1 november 2023. Lucy-teamet kommer att använda detta möte som ett tillfälle till att testa rymdfarkostens system med fokus på rymdfarkostens terminalspårningssystem som är utformat för att hålla asteroiden inom instrumentets synfält när rymdfarkosten flyger förbi vid med en hastighet av 4,5 km / s. Lucy kommer att fortsätta att avbilda asteroiden under de kommande månaderna som en del av sitt optiska navigationsprogram. Dinkinesh kommer att förbli en diffus ljuspunkt under den långa inflygningen och kommer inte att visa ytans detaljer förrän dagen för mötet (då Lucy är som närmst).

De nu gjorda observationerna gjordes med hjälp av Lucys högupplösta kamera, L'LORRI-instrumentet (Lucy LOng Range Reconnaissance Imager) som tillhandahållits av Johns Hopkins Applied Physics Laboratory i Laurel, Maryland.

Rymdsondens uppgift är att studera en rad olika asteroider, genom att flyga förbi dem på relativ nära håll. Under resan kommer den även att passera jorden tre gånger.

En av de första bilderna på Dinkinesh (inringad) av rymdfarkosten Lucy i september 2023. Från Vikipedia.