Google

Translate blog

onsdag 11 augusti 2021

Mars har ett intressant lermineral

 


I en ny studie diskuteras att lermineraler är orsaken till radarreflektionerna under Sydpolen på Mars istället för flytande vatten som tidigare antagits.

Det är forskare vid Torontos York University som nu funnit att ett slag vanligt lermineral (på Jorden)  förklara radarsignalerna och som ger tvivel på att signalerna visar tecken på underjordiska sjöar på den röda planeten vilket tidigare tolkats in i  signalerna. "Lermineral är mycket rikliga på Mars och täcker ungefär hälften av planetens yta särskilt på det södra halvklotet", sa Smith i pressmeddelandet. "Den kunskapen, tillsammans med radaregenskaperna hos lermineral vid kryogena temperaturer, pekar på att detta är den mest sannolika förklaringen istället för som tidigare antagits vatten i flytande form."

För förklaring bör nämnas att det handlar om fast lersten inte dyig lera (min anm.)


Enligt studien är det smektit som det handlar om en typ av lera som bildas när basalt - en vulkanisk sten bryts ner kemiskt i närvaro av flytande vatten.

 

"Sedan det första gången rapporterades om vattenförekomster på Mars har forskarsamhället visat skepsis mot att det skulle finnas hav under isen och i de senaste publikationerna ifrågasätts om det ens är möjligt att det finns flytande vatten under isen", säger huvudforskaren och York Universitys biträdande professor Isaac Smith i ett pressmeddelande. Resultaten av den senaste analysen publicerades nyligen i den peer-reviewed vetenskapliga tidskriften Geophysical Research Letters.

 

Det var under 2018 MARSIS-instrumentet ombord på Europeiska rymdorganisationens (ESA) Mars Express-orbiter fann bevis på något som då tolkades som en sjöar under istäcket på södra halvklotet på Mars. "Det upptäcktes särskilt starka signaler under polarisen som kunde tolkas som flytande vatten", enligt NASA i ett pressmeddelande.

 

Medan is bestående av vatten finns rikligt på Mars kalla yta noterade NASA att om flytande vatten skulle nå ytan  skulle det  finnas där i  några ögonblick innan det förvandlats till ånga i Mars torra luft.

 

Tidigare studier har  visat att mängden salt och värme som krävs för att tina is under  polarisen skulle behövas i större mängd värme än Mars kan avge vilket förfalskar sjöhypotesen ytterligare.

 

Den senaste forskningen, som involverade forskare från York University, University of Arizona, Cornell, Purdue och Tulane universitet använde experimentellt modelleringsarbete för att visa hur lermineral bättre kan förklara radarobservationerna. "Även om vårt arbete visar att det troligast inte finns flytande vatten och en tillhörande beboelig miljö för liv under isen idag, visar det likväl att vatten fanns i detta område tidigare," enligt Horgan.

Man kan undra varför det en gång kunde finnas vatten på Mars men omöjliggjordes sedan och under hur lång tid det fanns (min anm,). Att det fanns bevisas av isen.

Bild från flickr.com av en redigerad närbild tagen av Curiousity på Mars (tagen på natten) av ett borrhål i en lerbärande sten i Gale Crater.