Google

Translate blog

måndag 23 juni 2008

Lämna oss ifred från civilisationen!!!! FÖRSVINN!


Det som finns, sa Jose Ortega y Gasset, är varken ett naket subjekt eller den nakna materien utan Jaget med dess omständigheter. En värld tolkat av subjekt.

Varje sanning måste därför tolkas utifrån eller relateras utifrån det subjekt som tolkat den.

Förnuftet å sin sida är inte kroppslöst eller opersonligt. Det är istället givet oss och med dess hjälp ska vi kunna klara av våra liv. Det har sin funktion i en reell konkret livssituation som är präglad av (eller ur) en historisk situation.

Vi skapar efterhand vår verklighet utifrån en viss situation vi hamnat i eller sökt oss till, medvetet eller omedvetet. Utifrån denna går vi sedan historiskt vidare. Situationen å sin sida är kommen från tidernas begynnelse. Då allt som hänt sedan dess och innan vår skapelse och födelse fått till resultat att jag eller du just nu befinner oss där vi är, just nu.

Vi lever i en, i många avseenden, omänsklig värld där teknik och lönsamhet är ledmotiven och psykofarmaka trösten. Men det finns ännu människor som vägrar inordna sig i vår tids ordning. Ex original som lever sina egna liv.

Utöver det finns det folk som vägrar att medverka i vår tids värld utan istället blir kvar i traditioner och en miljö de levt under i kanske årtusenden.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=780012
Jag undrar när dessa stammar ändå påtvingas kontakt från yttervärlden. Kontakt från etnografer och personer som önskar lämna civilisationen och bosätta sig hos stammen.
Varför kan en vilja inte respekteras i dag?

Tänk om någon i dag önskar lämna civilisationen och leva med naturen. Slipper denne då skatter, myndigheter, lagar, fastighetsskatt på boendet i jordhålan, grottan eller stugan i skogen?


Kan denne hitta en plats att slå sig ner på som ingen redan äger? Frågorna är många, en är även den om vem som äger marken stammarna ovan brukar och lever på.


Finns frihet i dag? Mitt svar är Nej, inte utifrån de frågor jag ställt ovan, vilka måste besvaras ja om denna frihet skulle finnas. Friheten att slippa civilisationen och bli lämnad ifred.