Google

Translate blog

torsdag 8 juli 2021

Kometen 46P/Wirtanen släpper från sig alkohol

 


46P/Wirtanen är en komet med en omloppsperiod av endast 5,4 år runt solen. Den är unik i så motto att den släppte ut ovanligt mycket alkohol när den gjorde sin  förbiflygning av jorden för två och ett halvt år sedan.

Detta visar analysen från händelsen vilket nu publicerats. Observationerna gjordes med hjälp av  W.M Keck Observatory Maunakea på Hawai.

"46P/Wirtanen har ett av de högsta förhållandet mellan alkohol och aldehyd som mätts i någon komet hittills", säger Neil Dello Russo, kometforskare vid Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory och medförfattare till studien och tillägger.

 – Resultatet visar hur kol-, syre- och vätemolekyler distribuerades i det tidiga solsystemet då Wirtanen bildades. Men med kometen 46P/Wirtanen gjorde teamet dock en märklig upptäckt: Det visade sig att en annan process än solens strålar vid närmandet av solen värmer upp kometen.

 

"Intressant nog fann vi att temperaturen som uppmättes för vattenånga i kometen inte minskade signifikant med avstånd från kärnan vilket innebär att här sker en uppvärmningsmekanism", säger medförfattaren Erika Gibb, professor och ordförande för institutionen för fysik och astronomi vid University of Missouri-St. Louis. Troligen är det en kemisk process ur eller från något av innehållet i i kometen. Vad  vet man inte.

NIRSPEC-data visar att Comet Wirtanens kemiska innehåll består av: acetylen, ammoniak, etan. formaldehyd, blåsyra, metanol och vatten. Något ur detta ger den värme man upptäckt.

Bild från vikipedia på kometen (den ljusa punkten).