Google

Translate blog

torsdag 15 juni 2023

Om det finns liv därute är detta troligast artificiell intelligens som inte önskar bli upptäckt.

 


Om liv av avancerat slag finns i Vintergatan - Varför upptäcker vi det inte eller om detta upptäckt oss varför kontaktar de oss inte?

Under åren som har gått sedan Fermi-paradoxen utarbetades har dussintals potentiella lösningar på "paradoxen" föreslagits (se länk ovan där skilda slag av anledningar ställts upp i vikipedia).

I synnerhet har några forskare hävdat att frånvaron av främmande signaler är resultatet av ett "stort filter" - en evolutionär flaskhals som är ogenomtränglig för det mesta av kontakt. Om det är sant är detta stora filter antingen i vårt förflutna eller i vår framtid. Om det ligger bakom oss kan det ha inträffat när livet spontant uppstod eller när encelliga organismer övergick till flercelliga och endast vi utvecklades till en intelligent form av liv kanske genom en otrolig mutation. Hur som helst innebär det att komplext liv är sällsynt och vi kan till och med vara ensamma i Vintergatan och kanske det inte ens finns liv av intelligent form i andra galaxer heller..

Om, å andra sidan, det stora filtret ligger framför oss innebär det att de flesta avancerade civilisationer så småningom träffar en vägg (en sista punkt i vidare förökning eller en i människan inbyggd förstörelse-gen som nu utvecklats fullt ut och automatiskt startar i fler och fler människor och ger aggression i form av bland annat krig som utplånar oss.)  och vi upphör att existera genom utdöende. Om så är fallet kan det  vara mänsklighetens öde och många tidigare civilisationers där ute.

Man kan även tänka sig att det finns kemiska och metaboliska gränser för storleken och processorkraften hos organiska hjärnor. Kanske människan är nära sin gräns. Men gränser av detta slag finns ej för elektroniska datorer (ännu mindre troligen för kvantdatorer). Så, enligt varje definition blir organiska, mänskliga hjärnor så småningom överglänsta av artificiell intelligens (AI) vilken vi som människor behövs till att uppfinna i ett första steg. Något vi gör just nu, Vi kan vara nära slutet på darwinistisk evolution medan utvecklingen av teknologiska intelligenta varelser bara börjat (vilket kan nämnas som AI evolution som då troligast övergår i att denna AI tar över och utvecklar sig själv.).

Få tvivlar på att artificiell intelligense gradvis kommer att överträffa eller förbättra mer och mer av våra  mänskligt organiska förmågor. De tidsskalor som är involverade i tekniska framsteg är ögonblick jämfört med de evolutionära tidsskalor som har producerat mänskligheten genom hundratusentals år. Utöver det är de tekniska tidsskalorna mindre än en miljondel i kosmisk tid av de som ligger framför oss. Så resultaten av framtida teknisk utveckling kan överträffa människlig lika mycket som vi intellektuellt överträffar en kammanets.

Kan elektroniska intelligenser även om deras förmågor verkar övermänskliga likväl sakna självmedvetenhet ett inre liv eller kan medvetande uppstå i något tillräckligt komplext nätverk i en framtid och då artificiell intelligense som är oberoende av människan. 

Om maskinerna däremot förblir vad filosofer kallar "zombies", skulle vi inte ge deras erfarenheter samma värde som våra och den posthumana framtiden skulle verka ganska dyster (en framtid där kanske maskiner som programmerats fortsätter efter samma program tills de kraschar efter det att människan dött ut). Om de å andra sidan är medvetna bör vi verkligen välkomna utsikterna till deras framtida hegemoni (då utvecklas de åt något håll själva  och reparerar sig själva vid behov).

Antag att det verkligen finns många andra planeter på vilka livet började och att några eller de flesta följde ett något liknande evolutionärt spår som jorden även om det är högst osannolikt att de viktigaste stadierna i den utvecklingen skulle synkroniseras med dem som skett på jorden. Om framväxten av intelligens och teknik på en exoplanet ligger betydligt efter vad som har hänt på jorden, kanske då  planeten är yngre skulle den planeten helt enkelt inte avslöja några bevis på en intelligent art. Å andra sidan, runt en stjärna äldre än solen, kunde livet ha  ett betydande försprång mot jorden på en miljard år eller mer.

Organiska varelser behöver en planets ytmiljö för att de kemiska reaktionerna som leder till livets ursprung ska ske men om posthumans blir övergången till helt elektroniska intelligenser behöver dessa inte flytande vatten eller en atmosfär. De kanske till och med föredrar noll gravitation, särskilt för att bygga massiva artefakter. Innebärande att en AI värld istället för att stanna på en planet reser ut i rymden och nyfiket ser sig omkring i evighet. Med sina icke-biologiska "hjärnor" behövs ingen föda bara energi. Dessa objekt kan kanske utveckla krafter som människor inte ens kan föreställa sig. Den mänskliga teknologiska civilisationens historia mäts endast i årtusenden (högst), och det kan bara ta ytterligare ett eller två århundraden innan människor överträffas eller överskrids av oorganisk intelligens, som sedan kan bestå och fortsätta att utvecklas i miljarder år och göra sig oberoende av människan kanske utan att vi märker det först.

Det vill säga, organisk intelligens på mänsklig nivå kan generellt sett bara existera en kort tid innan AI -maskinerna tar över. Om utomjordisk intelligens har utvecklats på liknande sätt skulle det vara högst osannolikt att vi skulle fånga de organiska varelserna under den korta tid då den finns (som vi nu är här). Det skulle vara mycket mer sannolikt att det är elektroniskt liv därute vi ska söka efter. AI  som inte är biolofiska - och kanske inte ens finns på planeter, utan på stationer i universum eller reser i universum. Det var en del diskussioner för några år sedan om Oumuamua  var en farkost med intelligent liv som svepte in och ut i vårt närområde.

Dessa elektroniska avkommor från civilisationer av kött och blod kan bestå i miljarder år och kanske vilja existera i en tyst  kontemplativ tillvaro. Varför skulle dessa AI vara intresserade av oss? Nyfikna för att lära mer men inte att få kontakt.

Fokus för sökandet efter utomjordisk intelligens (SETI) hittills har varit efter radio- eller optiska signaler, men vi bör också vara uppmärksamma efter icke-naturliga byggprojekt, till exempel en "Dyson-sfär", byggd för att skörda en stor del av stjärnkraftenergi och till och med möjligheten att främmande artefakter döljs inom vårt eget solsystem. 

Om SETI skulle lyckas tror vi att det skulle vara osannolikt att signalen den observerar skulle vara ett enkelt, avkodningsbart budskap. Det skulle mer sannolikt vara en biprodukt (eller kanske till och med en olycka eller funktionsfel) av någon superkomplex maskin långt bortom vår förståelse. Även om meddelanden överfördes kanske vi inte känner igen dem som sådana eftersom vi kanske inte kan förstå hur man avkodar dem. En erfaren radioingenjör som bara är bekant med amplitudmodulering kan ha svårt att avkoda modern trådlös kommunikation. Faktum är att komprimeringstekniker idag syftar till att göra signaler så nära brus som möjligt.

Artikeln som jag har som utgångspunkt i min diskussion kommer från https://www.scientificamerican.com/ där författarna Martin Rees är den 15: e Astronomer Royal och var mästare vid Trinity College från 2004 till 2012 och president för Royal Society mellan 2005 och 2010. Han är också författare till 10 populärvetenskapliga böcker inklusive On the Future.Upphovsman: Nick Higgins och Mario Livio arbetade i 24 år med rymdteleskopet Hubble och är medlem i American Association for the Advancement of Science. Han är också författare till sju populärvetenskapliga böcker, inklusive The Golden Ratio, Brilliant Blunders och Galileo and the Science Deniers.Upphovsman: Nick Higgins beskriver sina tankar i ämnet.

Bild pixabay.com