Google

Translate blog

fredag 4 september 2020

En regnbågsfärgad meteorit hittad i Costa Rica


En liten rymdsten smällde ner i Costa Rica den 23 april 2019. Denna sten kan vara en av de stenar som en gång var med i den hop sten som konstruerade solsystemet och var rester från en supernova vilket innebar en mycket äldre stjärna än vår sol som exploderat.

Det är kanske en sten av alla dessa som innehöll byggstenar till livet. Denna var dock en av de som aldrig var med i processen utan aldrig kom fram i tid eller missade händelsernas centrum.

Den  tvättmaskinstora meteoriten bröts i delar när den föll ner genom jordens atmosfär 2019 och denna bit och ytterligare ett antal flera bitar hittades i regnskogen av lokalbefolkningen på Costa Rica mellan byarna La Palmera och Aguas Zarcas. Troligen finns fler i den täta undervegetationen i skogen.

 Meteoriterna som regnade ner tillhör en sällsynt klass som kallas carbonaceous chondrites   och som är äldre än vårt solsystem med stort innehåll av kol. Denna speciella rymdsten innehåller komplexa kolföreningar och sannolikt även aminosyror (aminosyror är viktiga för att bilda proteiner och DNA) och kanske andra än mer komplexa byggstenar för liv. Medan andra stenbitar från det mycket tidiga solsystemet blev delar av planeter förblev den här intakt och förändrades med tiden endast genom solljusdrivna kemiska reaktioner som sporrade skapandet av mer och mer komplexa kemiska föreningar.

Studierna av denna meteorit är ofullständiga, skrev Joshua Sokol frilansande vetenskapsjournalist. Men forskare ska undersöka den med hjälp av moderna tekniker och leta efter komplexa organiska föreningar. Aguas Zarcas (namnet på meteoriten) erbjuder det mest orörda mineral från det tidiga solsystemet. Men landningen som stenarna gjorde i Costa Ricas regnskog säger Sokol gör att biten och övriga bitar redan blivit förorenade av jordiskt material så kallad kontaminering. Detta gör provtagning osäker.

Jag (min anm.) anser att den risken är stor och gör att vi inte kan garantera att det vi eventuellt finner i denna bit inte är jordiskt material från dess färd genom atmosfären eller dess nedslagsplats i regnskogen.
Bild på den skimrande meteoriten från space.com