Google

Translate blog

söndag 7 februari 2021

Vår extramåne 2020 CD3 är på väg att lämna oss.

 


Jordens andra tillfälliga måne (obs tillfälliga inte vår permanenta måne) kommer att göra en sista och närgångna runda om Jorden oss nästa vecka innan den driver ut i rymden och aldrig ses igen.

Astronomer kallar den 2020 SO Ett litet objekt som kom in  nära jordens omloppsbana ungefär halvvägs mellan vår planet och månen i september 2020. Tillfälliga satelliter som dessa är kända som mini-månar men att kalla denna en måne är lite bedrägligt, I december 2020 förstod  NASA:s forskare  att objektet inte alls är en rymdsten utan resterna av en raketsteg från 1960-talet och de amerikanska månuppdragen. Apollo etc.

Denna icke-måne var som närmst jorden den 1 december (dagen innan NASA identifierat den som det sedan länge förlorade raketsteget). I veckan kom den tillbaka för ett sista varv runt oss enligt EarthSky.org innan den försvinner ut i tomheten. Det var under tisdagen den 2 februari då den fanns på ett avstånd från oss av ungefär 220000 kilometer, eller 58 % av vägen mellan jorden och månen.

Det är den andra tillfälliga satellit (måne) runt Jorden som upptäckts. 2006 upptäcktes RH120 vilken fortfarande svävar runt oss några årtionden till och detta är en sten.

Bild på den tillfälliga månens bana. Månen upptäcktes av Pan-STARRS teleskopen  på Hawai. Bild vikipedia.