Google

Translate blog

lördag 8 juni 2019

NGTS-4b, eller ”The Forbidden Planet” en spännande upptäckt 920 ljusår bort


Forbidden Planet eller NGTS-4b finns i närområdet av stjärnbilden Duvan vid sin sol som kallas NGTS-4 belägen cirka 920 ljusår från jorden.


Planeten är så kallad superjord innebärande betydligt större än Jorden. Neptusstorlek i detta fall.


Den cirklar runt sin stjärna på 1,3 jorddagar och är ungefär 20 gånger massan och 3 gånger radien av jorden i storlek. Det verkar också finnas en atmosfär på planeten. Atmosfären förvånar forskarna då den ligger så nära sin sol att detta inte borde vara möjligt. En atmosfär på detta korta avstånd från sin sol borde ha försvunnit för länge sedan eller aldrig uppkommit.


 Forskarna anser dock att planeten har atmosfär på grund av att den ursprungligt inte bildats där den finns nu utan vandrat in mot solen. Det skulle då kunna ge teorin att atmosfären från början varit än tjockare men att den nu tunnas ut likt den gjort på Mars hos oss.


Mars hade säkert likt jorden haft tjockare atmosfär och rinnande vatten på ytan än i dag om inte dess mindre storlek gjort det svårare att behålla detta efter hand som tiden gått.

Ovanstående planet är dock stor betydligt större än jorden så här kan det ta tid att bli av med atmosfär och eventuellt vatten även vid ett så kort avstånd från sin sol.

Men hur det än förhåller sig är atmosfär här bekräftad.


Bild från Vikipedia visande dess läge vid sin sol i förhållande till Merkurius vid vår sol. En illustration av detta.