Google

Translate blog

söndag 11 september 2022

James Webbteleskopet upptäckte mer av gasjätten HIP65426b

 


”HIP 65426 b är en exoplanet  365 ljusår bort från oss. En stor gasplanet  exoplanet som kretsar kring stjärnan HIP 65426. Den upptäcktes den 6 juli 2017 av SPHERE-konsortiet med hjälp av instrumentet Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet Research (SPHERE) vid Europeiska sydobservatoriet (ESO).  Det är den första planet som upptäckts av ESO:s instrument SPHEREse bild ovan från vikipedia där en stjärnkarta av 7:e magnituden visar HIP 65426 i stjärnbilden Kentauren. 

Under ledning av astronomer från University of Exeter har arbetet med att fånga den första direkta bilden någonsin av en exoplanet med hjälp av James Webb Space Telescope nu lyckats. Bilden visar just denna gasjätte HIP65426b som har cirka fem till 10 gånger större massa än Jupiter och bildades för 15–20 miljoner år sedan.

OBS förstå skillnaden på upptäckten 2017 då man upptäckte planetens existens och den nya bilden som innebär en betydligt klarare bild av denna planet detaljmässigt ex dess atmosfär.

Observationerna leddes av professor Sasha Hinkley vid University of Exeter, i samarbete med ett internationellt forskarlag.

Professor Hinkley säger att "detta är ett genombrytande ögonblick inte bara för Webb teleskopet utan också för astronomi i allmänhet. Med Webb finns det en helt ny uppsättning möjligheter vi kan göra för att se på kemisammansättning av exoplaneters atmosfär.

De tidigare bilderna av planeten producerades med hjälp av korta infraröda våglängder av ljus och täckte endast ett relativt smalt intervall av den totala emissionen från planeten.

Närvaron av de flesta exoplaneter har endast setts med hjälp av indirekta metoder, till exempel transitmetoden där en del av en sols ljus blockeras av en planet som passerar framför denna. Att ta direkta bilder av exoplaneter har  visat sig vara mer utmanande då stjärnorna (solarna) runt vilka planeterna kretsar är så mycket ljusare, i detta fall med HIP65426b flera tusen gånger i vissa solsystem till kanske tiotusen gånger ljusare. Exoplaneter drunknar i sin sols ljus och förblir oupptäckta.

Till den nya bilden använde forskargruppen olika slag av infrarött ljus och då avslöjades nya detaljer som markbaserade teleskop inte skulle kunnat samla in på grund av det inneboende infraröda ljuset i jordens atmosfär. Bilden inkluderar detaljer om den kemiska sammansättningen av planetens atmosfär, vilken verkar röd på grund av mineraler kallade silikater  bildat fint damm i atmosfären.

Teamet tror att bilden är första steget till hur James Webb Telescopes kraftfulla infraröda teleskop kan fånga fler världar bortom vårt solsystem och visa vägen till framtida observationer som kommer att avslöja mer information än någonsin tidigare om exoplaneter

Eftersom ovan planet är cirka 100 gånger längre bort från sin sol än jorden är från vår sol är den tillräckligt avlägsen från sin sol för att Webb kan skilja planeten från solen i bilden med  JWST: s infraröda kamera (NIRCam) och Mid-Infrared Instrument (MIRI) vilka  båda är utrustade med koronagrafer, som är uppsättningar av små masker som blockerar stjärnljus, vilket gör det möjligt för Webb att ta direkta bilder av  exoplaneter som den här.

"Det var verkligen imponerande hur bra JWST-koronagraferna fungerade för att undertrycka värdstjärnans ljus", sa Hinkley.

Det kommer att upptäckas mycket i framtiden med James Webbteleskopet en värdig ersättare till Hubbleteleskopet (min anm.).