Google

Translate blog

måndag 8 januari 2024

GESTRA rymdradar i slutfasen av tester

 


En ny era inom rymdobservation inleds under 2024. Den tyska experimentella rymdövervaknings- och spårningsradarn (GESTRA), utvecklad och byggd av Fraunhofer-institutet för högfrekvensfysik och radarteknik (FHR) på uppdrag av den tyska rymdorganisationen Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; (DLR), påbörjade den slutliga testningen av GESTRA i december 2023 efter en intensiv och framgångsrik test- och verifieringsfas.

Det innebär att detta rymdövervakningssystem har gått in i driftsättningsfas, något som kommer att pågå i flera månader. Tillsammans med experter från Fraunhofer FHR utförde den tyska rymdorganisationen vid DLR tester vid det tyska centret GSSAC (German Space Situational Awareness Centre). GESTRA kommer att förse GSSAC med ett av världens modernaste radarsystem för rymdobservation 2024. GSSAC i Uedem har i första hand till uppgift att skapa och utvärdera en "situationsanpassad" syn på rymden och skydda nationella rymdsystem från kollisioner med rymdskrot. När GESTRA är i drift kommer anställda vid den tyska rymdorganisationen DLR att styra systemet därifrån. Det är här all mätdata kommer att samlas in för att analysera banorna för registrerade objekt. Det kommer också att vara möjligt att begära ut dessa uppgifter från forskningsinstitutioner i hela Tyskland.

Gestras potential kan utnyttjas också på europeisk nivå i EU:s projekt för rymdövervakning och spårning (EUSST)

I låg omloppsbana runt jorden kan GESTRA inte bara upptäcka rymdskrot utan även små påträngande satelliter från andra länder (ex spionsatelliter)  och spåra deras omloppsbanor. GESTRA uppfyller alla krav för civil och militär rymdövervakning och är därför, som prototyp för rymdövervakningsradar, en oumbärlig byggsten för en högpresterande, internationellt nätverksbaserad rymdsäkerhetsarkitektur.

Bild https://www.dlr.de/ GESTRA-mottagaren med integrerad antenn och monterad radom (monterat väderskydd) på FHR-anläggningen i Wachtberg.