Google

Translate blog

onsdag 12 maj 2021

Långt därute i universum finns Cirkelformade radiokällor

 


Astronomer har med hjälp av Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) upptäckt en ny udda radiocirkel däruppe (ORC). Radiokällan har fått beteckningen ORC J0102–2450 och har en diameter på nästan 1 miljon ljusår. Fyndet redovisades i en artikel publicerad den 27 april i arXiv.org.

Ett team av astronomer ledda av Bärbel S. Koribalski vid Australia Telescope National Facility har med detta lagt till det senaste tillskottet till listan över kända radiocirklar (den tredje är denna). Radiocirklar (ORCs) är mycket stora objekt som är cirkulära och svagt ljusa  kanten. Men även om ORCs är något lysande kan de inte observeras i synligt ljus, infrarött eller röntgenvåglängder.

Hittills har endast få av denna typ av radiokällor identifierats (tre styck) därför är mycket lite känt om deras ursprung och natur. Den nu upptäckta ORC har en radioringdiameter på cirka 70 bågsekunder eller 978 000 ljusår. Källans totala radiostrålflöde mättes till cirka 3,9 mJy medan dess totala radiolumnositet konstaterades vara cirka 140 miljarder TW/ Hz.

Objektet hör troligen samman med centrum i den elliptiska galaxen DES J010224.33–245039.5 i vilken den finns. Det antas att den kan vara en relik av en gigantisk radiogalax eller en radiovåg möjligen från några supermassiva svarta håls sammanslagning. Ett tredje scenario som behandlas av astronomerna är att det kan vara en radiogalax. 

Men sanningen om vad det är eller hur dessa cirklar kom till vet vi inte. Framtida undersökningar kanske kan ge svaret (min anm.).

Bild på hur radiokällan är formad. Bilden kommer från phys.org vars artikel jag även hänvisar till i inlägget.