Google

Translate blog

tisdag 8 oktober 2019

Stora gasmoln mellan stjärnorna med livets byggstenar inom sig.


Viktiga byggstenar av DNA- föreningar i form av nukleobaser har upptäckts för första gången i en simulerad miljö då man sett på gasformiga moln. De slag av moln som finns varvad mellan stjärnsystemen därute. Resultatet publicerades i tidskriften Nature Communications och syftet med studien var att förstå ursprunget till livet på jorden och hitta möjliga förklaringar till livets ursprung.


"Detta resultat kan vara avgörande för att reda ut grundläggande frågor för mänskligheten såsom var organiska föreningar existerade under bildandet av solsystemet och hur de bidrog till födelsen av livet på jorden," säger Yasuhiro Oba of Hokkaido University's Institute of Low Temperature Science.


Forskare har upptäckt några av de grundläggande organiska molekyler som är nödvändiga för livets begynnelse i kometer, asteroider och i interstellära molekylmoln de gigantiska gasformiga moln som finns och sprids mellan stjärnorna. Man tror att dessa molekyler kan ha nått jorden genom meteoriter förorenade av dessa gasmoln för cirka 4 miljarder år sedan och dessa då hade de viktiga ingredienser av kemisk cocktail med sig som gav upphov till liv. Att lära sig hur dessa molekyler bildades är avgörande för att förstå livets uppkomst.


Nu ser man det som att kometer och asteroider haft detta med sig utifrån de interstellära moln de passerat igen på sin väg hit.


Löser det då gåtan hur livet uppkom här? Jag (min anm) anser att det ställer enbart fler frågor. Frågor som varför finns dessa organiska molekyler därute och hur uppstod de? Det enda eventuella svar vi kanske får av studien om den är korrekt i sin analys är att det finns och fanns molekyler som är viktiga för livets uppkomst mellan stjärnorna i gasmoln. Och att asteroider och kometer förorenades av dessa på sin färd mot vårt solsystem där jorden blev lämpligast för att dessa skulle slå rot. Hur de klarade denna långa resa utanför sina moln på väg hit förklaras inte. Inte heller grundfrågan hur uppstod de där ute och varför där?


Rapporten säger egentligen ingenting om hur organiska molekyler uppstod och om de finns i så stora mängder som det bör finnas om dessa moln med detta finns mellan stjärnsystemen bör rymden svämma över av jordliknande liv överallt. Men inget visar att det är så.

Gratis bild ovan från