Google

Translate blog

fredag 5 januari 2024

Intressanta rymdprojekt under 2024

 


NASA kommer under 2024 att skjuta upp sonden Europa Clipper vars syfte är att utforska en av Jupiters största månar, Europa. Europa är något mindre än jordens måne och har en istäckt yta. Under Europas is finns sannolikt ett saltvattenhav vilket forskarna förväntar sig innehåller mer än dubbelt så mycket vatten som alla hav  på jorden tillsammans. Om där finns liv får framtiden utvisa. Denna gång är uppdraget att flyga förbi Europa nästan 50 gånger för att studera månens isiga skal, ytans geologi och dess underjordiska hav troligen genom att ta prov från någon aktiv gejser. 

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) är en robot stor som en golfbil som NASA kommer att använda för att utforska månens sydpol i slutet av 2024. Detta robotuppdrag är utformat för att söka efter flyktiga ämnen i form av molekyler som lätt förångas (ex vatten och koldioxid) på månen. Dessa material kan utgöra resurser  för framtida mänsklig utforskning av månen. 

Artemis II är planerad att sändas upp i november 2024 och ska då bära med sig astronauter i omloppsbana runt månen under en 10 dagars resa för att sedan vända tillbaks till jorden igen. Uppdraget är ett i en följd som i en framtid ska placera människan på månen igen och förbereda tester för en framtida färd till Mars. 

NASA har investerat i en grupp av små, billiga planetariska uppdrag som kallas SIMPLEx (mall, Innovative Missions for PLanetary Exploration). Uppdrag som inte är så kostsamma då dessa instrument ska följa med på andra uppskjutningar som sekundär nyttolast. Ett exempel är Lunar Trailblazer. Precis som VIPER kommer Lunar Trailblazer att leta efter vatten på månen. Men medan VIPER kommer att landa på månens yta och studera ett specifikt område nära sydpolen kommer Lunar Trailblazer att kretsa runt månen, mäta temperaturen på ytan och kartlägga platserna där vattenmolekyler hittas över hela månen troligen sker detta under 2024. 

JAXA (Japanese Aerospace Exploration Agency) är ett robotuppdrag under utveckling som kallas Martian Moon eXploration, eller MMX, planerat att skjutas upp runt september 2024 till Mars. Uppdragets huvudsakliga vetenskapliga mål är att försöka fastställa Mars månars ursprung. Forskare är i dag inte säkra på om Phobos och Deimos är före detta asteroider som Mars fångat in i omloppsbana med sin gravitation eller om de bildats av skräp som redan var i omloppsbana runt Mars.

Rymdsonden kommer att tillbringa tre år runt Mars och utföra vetenskapliga operationer och observera Phobos och Deimos. MMX kommer även att landa på Phobos yta för att samla prov av ytan innan den återvänder till jorden.

Hera är ett uppdrag av Europeiska rymdorganisationen ESA för att återvända till asteroidsystemet Didymos-Dimorphos som NASA:s DART-uppdrag besökte 2022. DART besökte inte bara dessa asteroider, den kolliderade med en av dem för att testa en planetarisk försvarsteknik som kallas "kinetisk påverkan". DART träffade Dimorphos med sådan kraft att den ändrade sin omloppsbana. Hera ska undersöka dessa asteroiders markbeskaffenhet och effekten av kollisionen med Dart. 

Uppräkningen av uppdrag fanns den 26 dec 2023 i https://theconversation.com/och presenteras här i sammanfattning på svenska med mina egna ord.

Bild vikipedia på en av de farkoster som beskrivs ovan Europa Clipper. vilken ska sändas till månen Europa.