Google

Translate blog

torsdag 8 oktober 2020

Hjälp NASA att analysera bilder för att finna exoplaneter därute. Öppet för alla.

 


Rymdteleskopet TESS använder sina fyra kameror för att ta bilder av en utvald bit av universum, En så kallad sektor var 10 minut i en månad i taget. Denna upprepande bildtagning gör att Tess upptäcker när planeter passerar framför sina stjärnor eller den så kallade transiteringen sker då stjärnans ljus dämpas ner. Under loppet av ett år samlar TESS hundratusentals ögonblicksbilder vilka var och en innehåller tusentals möjliga planeter något som omöjliggör granskning av forskare att undersöka utan hjälp. Datorer hjälper till och gör arbetet mycket bra då det gäller analyseringen av bilderna men de är inte perfekta, sade Kostov en av de forskare som är med i arbetet. Även de mest noggrant utformade algoritmer kan misslyckas då signalen från en planet är svag. Några av de mest intressanta exoplaneterna, som små världar med långa banor kan vara särskilt utmanande att finna för algoritmerna.

Därför hjälper PlanetPatrolvolontärer till med att upptäcka sådana världar för att  bidra till forskarnas förståelse av planetsystems form och utveckling i universum.


Men planeter är inte den enda källan till förändringar av stjärnljus. Vissa stjärnor ändrar naturligt ljusstyrka över tiden till exempel pulsarer. I andra fall kan en stjärna förmörkas genom att två kretsande stjärnor  i ett dubbelstjärnesystem växelvis transiterar eller förmörkar varandra. Det kan ske en förmörkelse i detta som ger en illusion av en planet som passerar en stjärna. Instrumentala egenheter kan också orsaka variationer i ljusstyrkan vilket även något mellan oss och stjärnan ger som passerande gasmoln i tomma rymden, asteroidpassage på närmre håll etc. Alla dessa falsklarm kan lura automatiserade planet-jakt processer av datorsökande. Därav behov av mänskliga ögon och människors slutledningsförmåga och nyfikenhet vilken aldrig helt kan ersättas av artificiell intelligens eller dess algoritmer

På den nya hemsidan kommer deltagarna att hjälpa Kostov och hans team sålla igenom TESS bilder av potentiella planeter genom att svara på en uppsättning frågor för varje bild som ex om den innehåller flera ljuskällor eller om det liknar ströljus snarare än ljus från en stjärna. Dessa frågor hjälper forskarna att begränsa listan över möjliga planeter för ytterligare uppföljningsstudie. Det är öppet att ansöka som planethittare för alla ta chansen här.