Google

Translate blog

tisdag 9 juli 2019

Kommer vi att kunna lösa mysteriet med Oumuamua???


Oumuamua upptäcktes när den passerade genom solsystemet i oktober 2017. Men ännu idag vet man inte säkert något om detta objekt mer än att det kom från någon plats bortanför vårt solsystem. Kanske från en plats långt ut i Vintergatan eller en annan galax. Den fångades inte in i vårt solsystem utan fortsatte rätt igenom det.


Ingen vet om Oumuamua är en asteroid, komet eller (troligast inte) ett rymdskepp som en del ansåg. I dag säger man troligast ingetdera och det är så närma lösningen vi kommit.


Närmare sanningen om den mystiska Oumuamua verkar inte forskarna komma med dagens teknik vilket ett forskarlag beskrivit i en nyligen  publicerad rapport i tidskriften Nature Astronomy. Det enda man tror sig veta är vad Oumuamua inte är.

Dess rörelser var och är inte något kometer eller asteroider brukar röra sig som. Dess form är udda. Inget visade heller att den innehöll de vanliga mineralen asteroider och kometer kännetecknas med som is, damm och gas.


Det enda vi kan vara överens om är att det var ett mystiskt objekt på genomresa i vårt solsystem. säger astronomen Matthew Knight i en kommuniké från University of Maryland.


Han erkänner att han och kollegorna aldrig sett något liknande.


"Hypotesen om främmande rymdskepp är en kul idé, men vår analys antyder att det finns en rad naturliga fenomen som skulle kunna förklara Oumuamua." säger Knight.

Knight påminner om att vi med nya verktyg och metoder kan se allt bättre ut i rymden. Exempelvis tas om något år det stora projektet LSST (Large Synoptic Survey Telescope) i drift i Chile.


”Då kan vi börja se om Oumuamua är mysko eller vanlig. Om vi hittar 10–20 likartade föremål (objekt) från platser utanför vårt solsystem och Oumuamua då inte fortfarande sticker ut måste vi se över våra förklaringar.” 


Då kan vi på allvar börja undra vad det var.


Själv funderar jag dock på om inte Oumuamua är resterna av två kärnor av planeter som krockat och splittrats i bitar av det utseende Oumuamua har. Splittrats någonstans för mycket länge sedan och vars bitar sedan flugit iväg i alla riktningar varav Oumuamua fick sin riktning mot oss.


Kanske det inte är konstigare än så och att rörelserna denna gör kan förklaras på det viset och även dess form och hastighet.


Men det kan även vara en unik asteroid och inget annat.