Google

Translate blog

tisdag 10 mars 2020

K2-18b är en exoplanet dubbelt så stor som jorden där levande varelser kan existera.


En exoplanet dubbelt så stor som jorden kan vara beboelig enligt astronomer från Universitetet i Cambridge.


Namnet på denna planet är K2-18b och är den enda planeten som kretsar kring en stjärna utanför vårt solsystem som är känd för att ha vatten och temperatur som två olika oberoende rapporters resultat visar. Det är vattenånga som upptäckts i planetens atmosfär.

  

"Vattenånga har upptäckts i atmosfären hos ett antal exoplaneter, men även om planeten finns i beboelig zon betyder det inte nödvändigtvis att det finns beboeliga förhållanden på ytan," säger Nikku Madhusudhan forskarledare vid Cambridge's Institute of Astronomy, i ett uttalande.


K2-18b upptäcktes 2015 av NASA:s rymdsond Kepler och kretsar kring den röda dvärgstjärnan K2-18 cirka 124 ljusår från jorden i Lejonets stjärnbild. Trots sin storlek anses K2-18b med sitt bekräftade vatten ha rätt förutsättningar att stödja livet.

Forskare bekräftade planetens väterika atmosfär som "betydande" mängd vattenånga; andra kemikalier (metan, ammoniak) var lägre än väntat.


"Vi ville veta ... hur djupt vätet går," säger medförfattare Matthew Nixon en doktorand vid Institutet för astronomi, och tillägger . "Även om detta är en fråga med flera lösningar har vi visat att man inte behöver mycket väte för att förklara alla observationer tillsammans."


Framförallt möjliggör ett antal scenarier en oceanvärld med flytande vatten under atmosfären med vattentryck och temperaturer som liknar dem som finns i jordens hav.

En spännande upptäckt (min anm.) en vattenvärld kan mycket väl finnas här där kanske landmassa finns i mycket liten grad eller inte alls. Men det är inget bevis för att de ska finnas organiskt liv.


Bild från vikipedia som visar hur en konstnär tänker sig K2-18b vid sin röda dvärgstjärna (sol).