Google

Translate blog

tisdag 4 januari 2022

Sonden Darts uppdrag ”krascha på en måne hösten 2022”


Double Asteroid Redirection Test (DART) är namnet på ett NASA-uppdrag och en rymdsond som nu har skjutits upp med syftet att testa en metod för planetariskt försvar mot objekt som riskerar att krascha på jorden. Att se resultatet av vad som sker vid ett försök att ändra riktning på en framtida farlig asteroid som är på kollisionskurs med Jorden. Genom kraschen hoppas man att en sådan katastrof förhindras. Kanske optimalt så att den då tar en ny kurs in i solen och utplånas. 

 I september 2022 kommer rymdsonden Dart  att fås att krascha ner  på asteroidmånen Dimorphos för experimentsyfte. En liten asteroidmåne som kretsar runt asteroiden Didymos ute i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Syftet är att  undersöka om nedslaget ger månen  en ny kurs.

 Dimorphos upptäcktes 2003. Det är den mindre asteroiden eller månen i ett synkront binärt system med 65803 Didymos som den primära asteroiden. Den fick sitt officiella namn den 23 juni 2020. Dess diameter är 170 meter och är det minsta astronomiska objekt som har fått ett permanent eget namn.

Dimorphos är inget och kan aldrig bli ett hot mot oss. Varför just detta objekt valdes ut för att krascha på är inget jag kan svara påVi får bara hoppas månen efter kraschen inte tar en ny kurs som riktas rätt mot Mars eller Jorden (min anm.). Ingen vet vad som kan ske.

Bild vikipedia på rymdsonden Dart.