Google

Translate blog

tisdag 4 februari 2020

TOI 700d en planet av Jordens storlek som skapat intresse hos forskare


TRAPPIST-1 är en röd dvärgstjärna i vattumannens stjärnbild belägen 40 ljusår från jorden. Dess planetsystem består av sju planeter. Omloppstiden för de sex innersta planeterna är mellan ett och ett halvt till 13 dygn. Detta vet vi om de sex innersta planeten men ännu är den sjunde och ytterst (hittade) planetens omloppstid okänd.


 Det är sannolikt enligt astronomerna att åtminstone tre av planeterna har flytande vatten men intressantast är planet Trappist-1d (TOI 700 d) då denna har storlek mest lik jorden. Planeternas beteckningar är Trappist-1b, Trappist-1c, Trappist-1d, Trappist-1e, Trappist-1f, Trappist-1g, och Trappist-1h. 


TOI 700 d (Trappist-1d) är en av endast ett fåtal planeter i storlek som Jorden som hittills upptäckts runt en stjärnas beboeliga zon.  De andra planeterna i TRAPPIST-1-systemet är större och ligger inte så väl till som livsmöjliga som just Trappist-1d. Systemets upptäckt var från NASA: s Kepler Space Telescope.


Men nu har TESS-teleskopet som  utformades och lanserades speciellt för att hitta jordstora planeter som kretsar kring närliggande stjärnor (säger Paul Hertz, astrofysik divisionschef vid NASA: s högkvarter i Washington) funnit att just Trappist-1d är av jordstorlek och finns i en zon som gör denna planet högintressant. 


"Planeter runt närliggande stjärnor är lättast att följa upp med större teleskop. Upptäckten av TOI 700d är ett viktigt vetenskapligt fynd för TESS. Planetens storlek och plats i den beboeliga zonen gör den mycket intressant att vidare studera med  Spitzer-teleskopet. Ett teleskop än mer avancerat än Kepler och Tess för undersökning av än mer avancerat slag. Detta teleskop har nu fått uppdraget att studera Trappist-1d och vi väntar med spänning på vad detta teleskop kan få fram.



Illustration från Vikipedia  på Trappistsystemet med son röda dvärgstjärna Trappist 1 och de sju planeterna i solsystemet.