Google

Translate blog

torsdag 23 januari 2020

Främmande Stjärnor finns bland Vintergatans stjärnor.


Forskare som analyserat stjärnor i Vintergatan har upptäckt att bland dessa finns en del bestående av ovanliga ingredienser med tanke på hur andra stjärnor i Vintergatan är innehållande av metaller mm.  De har låg metallhalt i jämförelse med merparten av stjärnorna i Vintergatan.


I arbetet med detta var Adrian Price-Whelan forskare vid Flatiron Institute's Center for Computational Astrophysics i  New York City varit den som ledde projektet vilket resulterade i den rapport som nyligen publicerades i The Astrophysical Journal.

Stjärnor med annorlunda sammansättning har blivit till utanför Vintergatans vätemoln med dess innehåll. 


En del har säkert kommit dragits in i Vintergatan från andra mindre galaxer som krockat med Vintergatan eller i sin helhet dragits in i denna. Magellanska molnen är två galaxer som en gång i framtiden troligen kommer att bli en del av Vintergatan. Tidigare har troligen andra mindre galaxer redan rönt detta öde. Galaxer vilkas stjärnor uppkommit i något annorlunda sammansatta gasmoln och nu kan tydas som stjärnor olika majoriteten av Vintergatans stjärnor.


Men det är även stjärnor som kommit till i vätemoln som i Vintergatans början kom hit i mindre moln och här blev till en del stjärnor men inte från början var en del av vintergatans eget vätemoln.


Vi kan (min anm.) säkert hitta fler stjärnor i vintergatan som kommit till av andra materialblandningar än de som hörde hemma från början i Vintergatan. Kanske dessa stjärnor även har ett planetsystem med något annorlunda planetinnehåll, materiellt, än ex de som ingår i vårt solsystem eller merparten av planetsystemen i vårt solsystem. Då i form av mer av vissa metaller eller grundämnen än vad som finns ex på jorden.


Jag undrar även om man tittat på om vårt solsystem är ett av dessa främmande solsystem det handlar om ovan eller är ett massproducerat sådant enligt premisserna i vintergatans barndom. Men troligen är detta gjort sedan länge.

Bild från pixabay.com på en blick ut i vintergatan.