Google

Translate blog

lördag 2 januari 2021

Månens kratrar är otroligt många.

 


För att läsa mer om detta forskningsområde av hur många kratrar månen kan den intresserade följa denna länk  här beskrivs forskningsfältet och dess resultat. Övriga kan läsa vidare här och få en uppfattning om nuvarande antal.

Nedslagskratrar som kan anses vara månens motsvarighet till fossiler och är de mest dominerande i månytans struktur som visar solsystemets historia. Nedslagsplatserna av meteoriter.

 Forskare har nu lyckats med att per automatik hitta och leta efter kratrar och uppskatta dess ålder. Från ett initialt litet antal erkända kratrar och daterade sådana i ett antal av 7895 har nu efterhand identifierats nya kratrar och även uppskattat deras åldrar med Chang'E-data och stratigrafisk information genom överföringsinlärning med hjälp av djupsökande neurala nätverk.

Detta resulterade i identifiering av 109956 nya kratrar vilket är mer än ett dussin gånger större antal än det ursprungliga antalet kända kratrar. 18996 av dessa kratrar är större än 8 km i diameter.

Det  härleds och finns nu registrerade i en ny månkraterdatabas om månens mellan- och låg latitud-regioner relaterande från dataanalysen.

Det är en otrolig mängd (min anm.) troligen finns många kraterformationer även under jord, sand och vatten även på Jorden. Men för mer information om ämnet och om Chang'E-data följ länken ovan.

Bild vikimedia på en okänd krater på månen taget av Keplerteleskopet.