Google

Translate blog

torsdag 28 oktober 2021

Blinka lilla stjärna där

 


Vita dvärgar är vad de flesta stjärnor slutar som efter att ha bränt slut på vätet som driver dem som stjärnor övriga och större stjärnor försvinner i  många fall som en supernova. Astronomer har nu sett att ett av dessa galaktiska objekt (en vit dvärgstjärna) slås på och av i ljusstyrka i korta intervall. Det är första gången något sådant setts.

Denna vita dvärgstjärna finns ca 1 400 ljusår från jorden.

Dess accreting eller utfodring antas komma från en  stjärna i nära omloppsbana (en följeslagande stjärna).

 

Astronomer vid Durham university har beskrivit den förlorade ljusstyrkan i 30 minuters intervall, en process som bara tidigare setts i accreting (då materia dras in i den kompakta vita dvärgen utifrån, damm gas etc) under perioder av flera dagar till månaders mellanrum. Ljusstyrkan hos en accreting vit dvärg påverkas av mängden omgivande material som den finns inom så forskarna säger att något stör här. Inmatningen avbryts ofta.

De tror att det de bevittnar kan vara förändringar i den vita dvärgens magnetfält.

 

Under "på"-läget, när ljusstyrkan är hög, matas den vita dvärgen av ackretionsskivan (damm och gas i dess omgivning) som normalt kan ske.

 

Men i detta fall stängs systemet av mycket ofta var 30 minut ungefär då ljusstyrkan sjunker.

Forskarna säger att när detta händer så ofta bör det bero på att magnetfältet snurrar så snabbt att det skapar en barriär som stör mängden infall av damm till den vita dvärgen en process som kallas magnetisk gating.

 

Detta leder till halv-regelbundna små ökningar av ljusstyrkan som då kan ses av astronomerna. Efter en tid slår systemet sporadiskt "på" igen, och ljusstyrkan ökar tillbaka till sin ursprungliga nivå.

 

De hoppas att deras upptäckt ska lära oss mer om fysiken bakom ackretion – där föremål som svarta hål, vita dvärgar och neutronstjärnor livnär sig på omgivande material från närliggande stjärnor eller dammmoln.

Dessa blinkningar kan ses som äkta blinka lilla stjärna  lyssna på låten (min anm.) i motsats till de blinkande stjärnor vi ser upp mot från Jorden vilkas blinkningar är en atmosfärisk effekt och därmed oäkta. Men lika vackra för den skull.

Rapporten om ovan upptäckt finns publicerad den 18 okt 2021 på nature.com 

Bild pxhere.com