Google

Translate blog

tisdag 26 januari 2021

En sol som sällskapar med en vit dvärgstjärna och en stor gasplanet.

 


NASA:s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) har upptäckt ett intressant planetsystem bestående av en k-dvärgstjärna, en planet i Jupiter-storlek och en vit dvärgstjärna enligt ett internationellt forskarteam. Konstaterandet och parametrarna i systemet betecknas i sin helhet TOI-1259.

TESS genomför nu en undersökning av cirka 200000 av de ljusaste stjärnorna från oss sett med syfte att söka efter exoplaneter. Hittills har TESS identifierat över 2450 möjliga exoplaneter. (projektnamn, TESS Objekt av intresse, eller TOI), varav 91 har bekräftats (hittills) som planeter.

Nu har en grupp av astronomer som leds av David V. Martin i Ohio State University i Columbus, Ohio, rapporterat upptäckten av en transitsignal i TESS ljuskurvan för TOI-1259A. Ett dubbelstjärnsystem med en K-dvärgstjärna (TOI-1259A) och en vit dvärgstjärna 385 ljusår bort. Den planetariska karaktären hos denna signal bekräftades av uppföljande observationer med hjälp av markbaserade teleskop.

 

Stjärnan TOI-1259A har en radie på ca 0,71 solradier och är cirka 25% mindre massiv än vår sol. Den har en metallicitet på en nivå på ca -0,5 och effektiv temperatur på runt 4500 C. Exoplaneten betecknad TOI-1259Ab, är lika stor som Jupiter men cirka 56 % mindre massiv än Jupiter. Den främmande världen kretsar runt sin sol på 3,48 dagar på ett avstånd av ca 0,04 AU (AV är beräkning avståndet vår sol-Jorden). Vad som gör TOI-1259 till ett säreget planetsystem är närvaron av en vit dvärgstjärna (TOI-1259B) till systemet. Denna är på ett avstånd av 1648 AE (1 AE är avståndet solen-Jorden)  från dvärgstjärnan och har en temperatur på 6000 C. Forskarna fann att denna vita dvärgstjärna TOI-1259B har en radie på 0,013 solradier och en massa på cirka 0,56 solmassor.

Den vita dvärgens egenskaper gjorde det möjligt för teamet att härleda en total ålder av systemet. De uppskattar att TOI-1259 systemet är runt 4,08 miljarder år gammalt.

Sammanfattningsvis av resultaten säger forskarna att den vita dvärgen för närvarande är på väg till en separation som inte förutspås påverka nuvarande eventuella planetbildning i systemet. De diskuterar dock det möjliga inflytandet på exoplaneten från denna vita dvärgen  i det förflutna.

Vad man kan lära från detta ovan i första hand tycker jag (min anm.) är förklaringen av beteckning TOI av exoplaneter och solsystem.

Bild forbes.com vad är universum eller finns det fler. En fundering.