Google

Translate blog

söndag 17 januari 2021

Har en tekniskt avancerade utomjordisk farkost redan besökt oss?

 


Astrofysiker Avi Loeb vid Harvard  anser sig ha hittat goda bevis för att främmande teknik besökt oss eller vad som kan ses som främmande sopor men alla forskare tar inte hans idéer på allvar.   I sin nya bok "Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth beskriver han: ”Det första tecknet på intelligent liv bortom jorden" (förlag Houghton Mifflin Harcourt), publiceringsdatum 26 jan 2020.

 

 Den märkliga interstellära besökaren som har kallats 'Oumuamua ett cigarr- eller skivformat föremål som susade genom vårt solsystem 2017 är det han anser vara besökaren eller soporna från en främmande intelligens. När 'Oumuamua blixtrade genom solens grannskap 2017 fick forskarna bara en kort titt på det eftersom det rörde sig igenom så snabbt och kom överraskande.

Men observatörer hann likväl notera flera anomalier. Loeb publicerade en artikel 2018 med argumentet att observationerna visade att det inte var troligt att det var ett naturligt  objekt: då det var en bred, supertunn skiva som troligen framdrevs av solljus. Dess hastighet var 26 kilometer per sekund.

Loeb har konsekvent försvarat denna idé under åren även sedan flertalet vetenskapliga samfundet håller fast på uppfattningen att objektet förmodligen var naturligt (obs läs förmodligen inte säkert min anm.). Den anomali Loeb ser som viktigast var att Oumuamua tycktes accelerera när den flyttade sig bort från solen. En rymdsten som rör sig enbart på grund av gravitationen gör inte detta. Dock kan en komet göra detta då dess gas förångas av solens värme och ger fart genom detta.

 Men vid eller på Oumuamua sågs inte ett spår av gas som ledde bort från objektet vilket kan förväntas i kölvattnet från en komet.  Oumuamua kanske inte har skickats avsiktligt till solsystemet skriver han. Istället kan det vara soporna från en civilisation som producerar ett enormt antal maskiner som driver värdelöst genom rymden – motsvarigheten till teknologiskt skräp eller e-avfall från jorden.

 Under åren har vissa forskare erbjudit alternativa förklaringar till Oumuamuas anomalier. Kanske är det ett "kosmiskt dammoln" gjord av  fluffiga, ultralätta material och tillräckligt lätt för att drivas av solljus likt ett lätt segel. Kanske är det en komet av nästan rent väte som släpper ut molekyler som är osynliga för teleskop. Loeb har skarpt kritiserat dessa förklaringar. Nu säger han att han uppskattar att många i dag ser Oumuamua som ett djupt mysterium.

Själv är jag öppen för vilken tolkning som helst (min anm,) och är undrande över vad det var.

Bild från vikimedia på hur Oumuamua ser eller såg ut. På denna sida i vikipedia finns en illustration på objektets kurs genom solsystemet. Jag får tanken att den styrts in på denna kurs och taget hjälp av vår sol för acceleration och kursändring.