Google

Translate blog

måndag 1 november 2021

Månprogrammet Artemis har börjat

 


Artemisprogrammet (se länken här från NASA här finns hela planen i sin helhet, 74 sidors pdf-fil kan kopplas upp här på deras hemsida) är ett nu pågående bemannat rymdprogram som genomförs av den amerikanska rymdstyrelsen NASA i samarbete med bland annat ESA och privata amerikanska företag med syftet att genomföra en bemannad månlandning på månens sydpol år 2024. Den första bemannade månlandningen sedan Apollo 17, 1972.

NASA siktar in sig på februari 2022 för uppskjutning av första steget Artemis 1, det första steget i USA:s plan att återföra människor till månen. Mer kortfattat här om denna färd 

 

Det uppnåddes en viktig milstolpe nyligen när Orion besättningskapseln kom på plats ovanpå  Space Launch System megarocket som nu står 98 meter hög inuti Vehicle Assembly Building på NASA Kennedy Space Center i Florida. Efter ytterligare tester kommer den att rullas ut till startplattan för ett sista test i januari för uppskjutning då månen ligger i bra läge i februari. (Detta handlar om Artemis 1).

Lanseringsperioden i februari öppnar den 12:e och vår sista möjlighet i februari är den 27:e" då månen och jorden ligger i rätt läge för den bäst ekonomiska färden på ett bra tag, enligt Mike Sarafin, Artemis 1 mission manager.

Artemis 2 sänds troligen upp 2023. Läs kortfattat om detta här.  

Artemis 3 slutligen den första månlandningen sedan 1972 planeras till 2024 och denna gång finns för första gången en kvinna med vid en månlandning. Något som aldrig skedde vid  Appoloprogrammets månlandningar. Läs kortfattat lite mer här om Atemeis 3. 

Bild vikipedia på ARTEMIS logga.