Google

Translate blog

torsdag 8 augusti 2019

Rödvin en problemlösare för framtidens bofasta på Mars.


Vi vet sedan tidigare att människan inte är skapad för ett liv i tyngdlöshet eller i förhållanden med mindre eller högre lufttryck än på jorden. Vi är anpassade till jordens dragningskraft på ytan. Inte havens djup eller månens låga tyngdkraftsförhållanden och absolut inte till tyngdlösheten i rymden.


För att vi en gång ska kunna leva eller existera på andra planeter om nu inte dessa motsvarar jordens förhållanden måste konstgjord tyngdkraft tekniskt kunna konstrueras som motsvarar människans behov. Kanske människan dock kan utvecklas till att kunna leva på mars utan konstgjord miljöanpassning men då handlar det om en lång evolution på plats först.


Men till dess och under våra nuvarande korta besök på ex mars i framtiden kan vissa medel som hindrar muskelförtvining finnas.


En studie visar genom råttförsök att muskelförtviningsprocessen däruppe kan sänkas med rött vin. Inte alkoholen utan med antioxidanten resveratol från druvkärnor och skal i vinet.


 Denna antioxidant säljs som hälsokostpreparat redan nu. Muskelatrofi drabbar det som kallade antigravitationsmusklerna. Vader, muskeln på lårens framsida och nacke och rygg. Förtviningen av dessa muskler uppenbarar sig enligt NASA:s erfarenhet  redan efter elva dagar ombord på rymdstationen ISS. Redan då uppstår en 20-procentig muskelförlust hos en del astronauter därför motionerar de som vistas ombord på ISS 2,5 timmar dagligen vilket till viss del motverkar problemen.


Undersökningen på råttor har genomförts med positivt resultat vid Harvard Medical School/Beth Israel Deaconess Medical Center. En av forskarna, Marie Mortreux har jobbat flera år med att hitta ett hjälpmedel mot muskelförtvining i rymden och då experimenterat med möss som ska efterlikna förhållandena på rymdstationer. Nu verkar en möjlighet hittats och den bör ha effekt även på människan. Troligen kommer snart experiment att utföras på astronauter som vistas på ISS.


Så det är inte det röda vinet i sig som är bra utan det reservatol som ingår i det. Därför finns ingen anledning att dricka vin för astronauter utan enbart ta medlet i sig. Men bilden som medföljer tycker jag är vacker.